Politiken og jægersoldatens forlag indgår hemmelig aftale

Opdateret : Politiken har indgået en økonomisk aftale med forlaget People's Press efter offentliggørelsen af jægersoldats bog. Hvor meget Politiken betaler for at lægge sagen død, forbliver en hemmelighed.

Jægersoldatens Thomas Rathsacks bog blev offentliggjort i sin helhed i Politiken, før dens offentliggørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aftale med et foreløbig ukendt beløb lægger nu striden om bogrettigheder mellem forlaget People's Press og Politiken død.

Politiken henvendte sig for nogle dage siden til People's Press med tilbud om en "økonomisk kompensation", fordi dagbladet d. 16. september at offentliggøre den stærkt omtalte bog "Jæger - I krig med eliten" af tidligere jægersoldat Thoams Rathsack i sin helhed.

Politikens argument var at kæmpe for ytringsfriheden, da Forsvaret
nedlagt fogedforbud mod bogen.

Men People's Press fastholdt dengang og fastholder stadig, at Politiken aldrig havde opnået tilladelse til at trykke bogen. Et klart brud på ophavsretten, mente forlaget dengang.

Nu er stridsøksen imidlertid begravet, People's Press har valgt at tage imod tilbuddet om kompensation, og dermed er ophavsretskravet tilfredsstillet, siger kreativ direktør på forlaget, Jakob Kvist:

- Vi fik en henvendelse, og vi har talt med dem. Det er en aftale, vi er tilfredse med, men vi har aftalt, at vi ikke taler om beløbet, siger han.

I fælles pressemeddelelse fra forlaget og Politiken siger Tøger Seidenfaden, at Politiken hele tiden har ønsket en normal vederlagsaftale om publicering. Når det ikke var muligt at lave en aftale før Politikens publicering af bogen, skyldtes det, at "forlaget ikke ville tage medansvar for avisens initiativ."

- Med dagens aftale bliver det nu klart for enhver, at Politiken aldrig har ønsket at krænke nogen ophavsret i forbindelse med offentliggørelsen af ’Jæger – i krig
med eliten’. Forlaget og avisen har samme interesse: At Thomas Rathsacks bog nu udkommer og bliver en del af grundlaget for den nødvendige offentlige debat om Danmark som krigsførende nation og om Jægerkorpsets rolle i den forbindelse", siger Tøger Seidenfaden.

Vi må overveje vore kræfter
Forlaget har ifølge Jakob Kvist valgt at indgå forliget - som han kalder en "fair deal" og undgå en retssag, fordi forlaget og særligt forfatter Thomas Rathsack allerede har en del retslige hovedbrud at spekulere på.

Forsvarets Auditørkorps valgte i sidste uge at sigte den tidligere jægersoldat for brud på både den almindelige straffelov og den militære straffelov.

- Jeg ved godt, at folk har haft en forestilling om, at vi skulle gøre en stor, principiel sag ud af det her. Men vi må veje vores kræfter som forlag. I sidste ende er det jo et spørgsmål om kroner og øre, og Politiken har vist sig villig til at kompensere. Vi har ikke lyst til at skulle statuere et eksempel lige nu; nu vil vi hellere koncentrere os om den sag, forfatteren er havnet i, siger Jakob Kvist.

Bogen "Jæger - I krig med eliten" udkommer på fredag. Forlaget ved ikke, hvor meget Politikens "piratkopiering" vil koste i indtægter og solgte bøger, men trykker foreløbig 15.000 i første oplag.

- Det er umuligt at svare på. Det her er den mærkeligste bogudgivelse, jeg har været med til. Vi aner ikke, hvilken betydning Politikens handling vil få, siger Jakob Kvist.