Politiken nedlægger omstridt Irak Center

Efter anklager om politisk aktivisme, trusler om fængsel og kontroverser lukker Politiken centret til støtte for afviste irakiske asylansøgere.

Det har været svært for Politiken at finde de udviste irakere og udbetale de penge, læserne har doneret. Her ses en demonstration ved Brorsons Kirke på Nørrebro, hvor politiet hentede en gruppe flygtninge, der havde søgt helle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er to år siden, dagbladet Politiken lancerede det såkaldte Politikens Irak Center, hvor afviste Irakiske asylansøgere skulle ansættes til at lære danskerne om irakiske forhold.

Målet var at hjælpe irakere til at blive i Danmark frem for at blive sendt tilbage til et ustabilt hjemland. Projektet skulle finansieres af frivillige donationer og i alt halvanden millioner kroner blev givet til projektet.

Men nu er de sidste kroner udbetalt, og centret bliver nedlagt. Det skriver Politiken selv.

Alligevel mener medlem af Politiken bladledelse Anita Bay Bundegaard, at centret har været en succes.

- Det har hjulpet en gruppe mennesker til at få bare en lille bitte smule styr på den situation, de blev sendt hjem til, hvor de skulle bygge deres tilværelse op helt fra bunden, siger hun.

Projektet har fra første færd været omstridt. Daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) kaldte indsamlingen ulovlig og mente, at Politikens daværende chefredaktør skulle i fængsel.

Mens politiet vurderede, at projektet var lovligt, afslog Udlændingeservice imidlertid at give arbejdstilladelse til de afviste asylansøgere, som irakcenteret ville ansætte.

Da man derfor måtte opgive den oprindelige plan, blev det i stedet besluttet, at pengene skulle være et økonomisk bidrag på 15.000 kroner til de hjemsendte irakere.

Heller ikke dette viste sig dog muligt, for det var svært at finde frem til modtagerne, fortæller økonomisk ansvarlig i centret, Torben Saxholt.

- Problemet har været, at staten har lukket for mulighederne for, at vi kunne hjælpe folk, mens de var i Danmark. I stedet har vi måttet vente, til de var i Irak. Mange går under jorden, når de ankommer, for ikke at blive forfulgt, og det har i det hele taget været svært at gøre opmærksom på tilbuddet og finde frem til ansøgere, fordi situationen er ustabil, siger han.

Sidste penge fordelt

Da man ikke har kunne finde alle irakerne, har centret i stedet udbetalt resten af pengene til de 62 irakere, som allerede havde modtaget støtte.

Anita Bay Bundegaard mener imidlertid ikke, at bidragyderne skal tvivle på, at der reelt har været det behov for hjælp, som Politiken har givet et indtryk af.

- Jeg synes bestemt ikke, man kan udlægge det sådan. Behovet har været der, men det har været vanskeligt at udbrede kendskabet til muligheden for at søge støtte. Vi havde jo regnet med, at pengene skulle uddeles i Danmark, hvor kommunikationen havde været langt nemmere, men i stedet blev det i Irak, fordi det politiske flertal forhindrede os i at udføre den oprindelige plan, siger hun.