Politiken kan redde Rathsack

Man kan ikke straffes for at offentliggøre fortrolige oplysninger, som andre allerede har trykt. Politiken kan ifølge advokat blive Rathsacks redningsplanke.

Jægersoldaten Thomas Rathsack er anmeldt for at videregive fortrolige oplysninger i sin bog "Jæger - i krig med eliten". Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack er formentlig ikke venlig stemt over for Politiken, efter avisen trykte hans omstridte bog "Jæger - i krig med eliten". Men faktisk kan Politiken redde Rathsack fra en årelang fængselsstraf.

Det mener Tyge Trier, der er advokat for forlaget Peoplepress.

- Hverken forlaget eller Thomas Rathsack kan straffes for en offentliggørelse af fortrolige oplysninger, som allerede er offentliggjort af andre, siger Tyge Trier.

Han fremhæver, at menneskeretskonventionens artikel 10 beskytter personer mod straf for at viderebringe oplysninger, som allerede er tilgængelige i det offentlige rum.

Samtidig advarer han mod at drage nogen konklusioner om Thomas Rathsacks skyld på baggrund af fogedsagen. Kravet til beviser er nemlig lavere her end i egentlige retssager.

- Nøgleordet i dommeren er ordet "sandsynliggjort". Det er ikke det samme som, at forsvaret har bevist, at han har gjort noget forkert i forhold til en civilsag, og det er langt fra nok i en straffesag, siger Tyge Trier.

I en straffesag får Rathsack også advokatbistand og mulighed for at forsvare sig. Samtidig skal retten afveje offentlighedens interesse i bogen mod, om det er en overtrædelse af Rathsacks tavshedspligt. Det følger af paragraf 152, som forsvaret har sigtet Thomas Rathsack efter, siger Trier.

- Selv hvis han har brudt sin tavshedspligt, så kan det være fuldt lovligt, fordi der er andre hensyn på spil. Vi ønsker også åbenhed i vores samfund, og at offentligt ansatte ytre sig om væsentlige spørgsmål. Det har dommeren i fogedsagen ikke taget stilling til, siger Tyge Trier, der samtidig fastslår, at der "mildest talt" har været offentlig interesse i denne sag.

Samtidig taler det ifølge advokaten til Rathsacks fordel, at Forsvaret har forholdt sig passivt, selvom Rathsack for flere måneder siden, gjorde opmærksom på bogen.

/ritzau/