Politiken-journalister beklager undskyldning

38 journalister fra Dagbladet Politiken tager nu afstand fra ledelsens undskyldning til efterkommerne af profeten Muhammed.

Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden holder fast i, at undskyldningen til efterkommerne af profeten Muhammed var på sin plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiken har intet at skulle undskylde for.

Det skriver 38 journalister fra Politiken i et læserbrev i avisen i dag. Journalisterne tager afstand til det forlig, som Politikens ledelse har indgået med organisationen Corps Unison Kinsfolk Home Wolq, som angiveligt består af 94.923 efterkommere af profeten Muhammed.

I forliget undskyldte Politiken for den krænkelse, mange muslimer har følt ved genoptrykningen af Muhammed-tegningerne.

- Forliget efterlader det indtryk, at vi fortryder vores journalistik, og det er der overhovedet ingen grund til, skriver de 38 journalister i dagens avis.

- Politiken har efter vores opfattelse intet at undskylde, understreger journalisterne.

Vi fortryder ikke vores journalistisk

Journalisterne understreger, at mens Politiken undskylder for den krænkelse, mange muslimer har følt ved genoptrykningen af tegningen, så har de otte organisationer lovet ikke at gennemføre "retlige eller administrative tiltag mod Politiken".

- Forliget efterlader det uheldige indtryk, at Politiken undskylder – ikke på eget initiativ og som resultat af en selvstændig overvejelse, men fordi avisen er under pres fra muslimske organisationer, skriver journalister og tilføjer:
 

- Modparten forpligter sig alene til at droppe en retssag, som vi mener er urimelig.

Lisbeth Knudsens blog: Politikens pinlige forlig
Fakta: Politikens undskyldning

De 38 journalister mener til gengæld, at hvis der i denne sag er vigtige principper om ytringsfriheden på spil, så bør man foretrække en efterprøvning i en retssal.

Tøger Sidenfaden: Vi har et ansvar

Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, giver i selvsamme avis sit svar til de 38 ansatte. Han er dybt uenig med journalisterne og mener ikke, at man med aftalen undskylder for avisens journalistik.

Chefredaktøren understreger også, at man ikke har indgået forliget for at undgå "en dyr retssag".
 
- Vi har indgået aftalen, fordi vi får en masse til gengæld, i form af muslimsk vilje til at fjerne spændinger og støtte forsoning, og fordi det giver os mulighed for at praktisere den dialog, som Politiken hele tiden har argumenteret for har været den store mangelvare i Muhammedkrisen, skriver Tøger Seidenfaden i dagens avis.
Han er til gengæld enig i, at avisen som en vigtig aktør i det danske civilsamfund har et ansvar:

- Og det er det, ledelsen her lever op til, mener chefredaktøren.

Læs også:
Den arabiske verden kalder Politikens forlig ædelt

Tøger Seidenfaden: Derfor siger vi undskyld

Læs erklæringen i Politiken, der undskylder over for alle, der føler sig krænket af avisens beslutning om at genoptrykke Kurt Westergaards karikaturtegning af Muhammed.