Politiken-journalist indgår som en del af anklageskriftet mod Lars Findsen

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Politiken sætter nu navn på en af de to journalister, som tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen er tiltalt for at røbe statshemmeligheder over for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik på denne torsdag.

Vi begynder med gaslækket.

Med sabotagen på gasledningerne i Østersøen – et læk, som ifølge Dagbladet Information kan være det største udslip nogensinde fra et gasanlæg – skriver flere medier om bekymringen for, at andre rør og kabler vil blive angrebet.

Politiken skriver, at »våbenkapløbet om kontrol med rør og kabler« er i gang og minder om, at stort set al internettrafik passerer på hundredtusindvis af undersøiske datakabler.

Det vender vi tilbage til, men vi begynder med lidt kort nyt, der kom frem onsdag.

  • Energistyrelsen har beregnet, at gasudslippet fra de to rørledninger svarer til 32 procent af Danmarks samlede klimabelastning set over et år.
  • På myndighedernes pressemøde kom det frem, at det er Københavns Politi, der varetager den danske efterforskning af de tre gaslækager. Politidirektør Anne Tønnes opfordrede personer og virksomheder til at henvende sig med oplysninger, hvis de mener at kunne bidrage.
  • Det første angreb, der fandt sted kort efter klokken 2 natten til mandag, blev først opdaget af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) tirsdag, fordi seismologerne får data i tidsblokke fra klokken 2 og 24 timer frem. Nu har GEUS besluttet at indføre døgnovervågning, så man hurtigere kan reagere på særlige hændelser.
  • Der har været teorier fremme om, at USA kunne stå bag. Men USA »var absolut ikke involveret i gasrørslækagen«, siger talsperson i det amerikanske militær ifølge Reuters.

»Norsk gas er sandsynligvis lige nu det største sabotagemål i Europa«

Efter afviklingen af russisk gas er det meste af Europa blevet dybt afhængig af Norge, og bekymringen vokser. Det skriver Berlingske.

For hvordan sikrer man egentlig mere end 9.000 kilometer norske rørledninger med naturgas?

Det spørgsmål kan nordmænd og andre stille sig selv efter sabotagen på gasledningerne i Østersøen.

Norges rørledninger skærer sig på kryds og tværs gennem europæisk farvand. Den seneste rørledning, Baltic Pipe, går gennem Danmark og videre til Polen.

»Den norske gasforsyning er sandsynligvis det største og strategisk vigtigste sabotagemål i hele Europa lige nu,« siger Geir Hågen Karlsen, oberstløjtnant og forsker ved Forsvarets højskole, til NRK, det norske svar på DR.

Læs mere her.

Og så forlader vi gaslækket og går videre til et par andre historier.

Forsinkelser udløser millionregn over DSBs kunder

De seneste måneder er togrejsende særligt på Sjælland blevet ramt af massive forsinkelser på grund af sporarbejde. De mange forsinkelser betyder, at DSB må udbetale store summer i erstatning til pendlerne på de berørte strækninger.

I år har DSB allerede udbetalt mere end 13 millioner kroner, oplyser DSB. Og det er langt mere end sidste år.

Læs historien her.

Tilsyn kulegraver »stor sag« i skandaleramt københavnsk forvaltning

Lige nu undersøger Borgerrådgiveren en sag om muligt (mis)brug af kommunale ressourcer til private formål, der har fundet sted i regi af den skandaleramte Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning.

Det oplyser borgerrådgiver Johan Busse til Berlingske.

Nærværende avis har anmodet om aktindsigt i sagen, men har fået afslag. Derfor er det begrænset med oplysninger, men Johan Busse siger:

»Det er en stor sag, der er under udredning, og den bliver afsluttet i løbet af efteråret.«

Læs artiklen her.

Politiken-journalist indgår som en del af anklageskriftet mod Lars Findsen

Tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen er tiltalt for at røbe statshemmeligheder over for seks personer, herunder to journalister.

Den ene journalist er Politikens Hans Davidsen-Nielsen, der er 54 år og har arbejdet som journalist over halvdelen af sit liv. Det skriver Politiken.

»At PET beslutter sig for at skygge, aflytte, anholde og fængsle chefen for deres søstertjeneste FE, som har siddet i regeringens sikkerhedsudvalg i næsten 20 år, hvilket fører til, at anklagemyndigheden sigter ham og landets tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, efter en af straffelovens alvorligste paragraffer, er uden for normal fatteevne. Du finder intet, der bare minder om det i danmarkshistorien,« siger Hans Davidsen-Nielsen, der selv har skrevet flere bøger om de danske efterretningstjenester, ifølge avisen.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag

  • Ministerbesøg på Bornholm: Forsvarsminister Morten Bødskov besøger mandskab på Bornholm i forbindelse med gaslækket på Nord Stream 1 og 2.
  • Partilederdebat om ældreområdet: Ældre Sagen holder i dag partilederdebat med fokus på ældreområdet. Temaerne er fremtidens ældrepleje, mangel på arbejdskraft og folkepensionisters økonomi.
  • Åbent samråd om VM i Qatar: Kulturudvalget har i dag kaldt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd for at redegøre for regeringens holdning til at sende politiske repræsentanter til VM i Qatar.
  • USA på besøg i Sydkorea: USAs vicepræsident, Kamala Harris, skal torsdag besøge den demilitariserede zone (DMZ) mellem Nordkorea og Sydkorea.