Politiformand roser kolleger: Det kunne være gået meget værre

Terrorangrebet i København var ventet, siger Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, der hylder sine kollegers professionelle indsats.

ARKIVFOTO 2014 af Politiforbundets formand Claus Oxfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Kun en hurtig indsats fra politifolkene, der bevogtede kulturhuset Krudttønden i København, forhindrede en større katastrofe.

Det mener Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, politibetjentens fagforening. Han roser sine kolleger for en upåklagelig indsats i forbindelse med de to terrorangreb, der lørdag og natten til søndag kostede to mænd livet.

»Jeg er dybt imponeret over, hvor superprofessionelt politiet har ageret. Ved Krudttønden reagerede betjentene så hurtigt, at de var i stand til at skyde efter gerningsmanden. Hvis ikke de havde gjort det, kunne det have gået meget værre,« siger Claus Oxfeldt.

I alt fem politifolk blev såret ved de to angreb mod henholdsvis Krudttønden på Østerbro og synagogen i det indre København.

»Det er noget, der påvirker os alle sammen dybt,« siger politiformanden.

»Vi må konstatere, at selv om vi er professionelle, har vi også været heldige. Skuddene, der ramte politifolkene i ben og arme, kunne lige så godt have ramt dem i brystet eller ansigtet og have fået fatale konsekvenser. Jeg er glad for, at det er gået godt, men jeg er også en smule skræmt,« siger Claus Oxfeldt.

Han tilføjer, at man i politikredse ikke er overrasket over, at terroren nu er kommet til Danmark.

»Efter begivenhederne i Frankrig og Belgien var vi jo klar over, at noget tilsvarende kunne ske herhjemme,« siger formanden, der håber, at angrebene kan bidrage til at skabe en dagsorden, der handler om tillid frem for kontrol.

»Tillid, dialog og argumenter er måden vi løser uenigheder på. Det er sådan, vi løser problemer, og det er en helt unik styrke for vores samfund, som jeg synes, er central at holde fast i. Herunder nærhed, forebyggelse og respekt,« siger Claus Oxfeldt.

De fem sårede politifolk er alle uden for livsfare. Politiet skød og dræbte den formodede gerningsmand tidligt søndag morgen under en aktion på Nørrebro i København.

TV: Se uddrag af politiets seneste pressemøde her