Politiformand: »Drønhamrende ærgerligt« med uopklarede indbrudssager

Det er ærgerligt og langt fra tilfredsstillende, at indbrudssager ikke bliver opklaret, men politiet mangler ressourcer, fastslår Politiforbundets formand.

Arkivfoto. Politiforbundets formand Claus Oxfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hører langt fra til sjældenhederne, at uopklarede indbrudssager lægges i skuffen på politistationer landet over for ikke at blevet hevet frem igen.

Og det er »drønhamrende ærgerligt«, understreger formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, efter Berlingske kan beskrive, hvordan kun 6,7 procent af alle indbrudssager her hjemme blev opklaret sidste år.

»Det er slet ikke godt nok. Det er drønhamrende ærgerligt, at vi står i den situation, at dansk politi er nødt til at prioritere så benhårdt i de opgaver, vi skal løse. Det er jo blevet endnu mere dokumenteret, at efter terroranslaget og flygtningesituationen så har dansk politi det ikke godt. Vi er sendt til tælling i forhold til mangel på ressourcer generelt,« siger Claus Oxfeldt til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der begået 36.342 indbrud i 2014, hvoraf kun 2.367 blev opklaret, og det resulterer i en opklaringsprocent, som er væsentligt lavere end for eksempel i Norge og Sverige. Skal kurven vendes, er der kun én ting at gøre, mener politiformanden:

»Der skal ansættes nogle flere folk. Det kan måske lyde banalt, men det er sådan, det er. Vi er blevet over 600 mand færre siden 1. januar 2011, og det er klart, at det kan mærkes. Det kan også mærkes i forhold til kriminalitetsudviklingen og opklaringsprocenter, at dansk politi er så nødlidende, som vi er.«

Han uddyber, at hvis dansk politi blev bedre bemandet, så ville mange henlagte indbrudssager kunne opklares, hvilket ikke er scenariet, som situationen er nu.

»Det kan godt være, vi kommer ud til gerningsstedet, men i forhold til efterforskningen så ved jeg, der er blevet sager henlagt, som ellers med en ikke så stor indsats kunne være blevet opklaret. Men nød lærer nøgen kvinde at spinde - vi er nødt til at prioritere benhårdt i opgaverne, og det betyder, at der er indbrud, som kunne opklares, hvis vi havde ressourcerne til det,« siger han.

Claus Oxfeldt opfordrer derfor Folketingets partier og regeringen, som i de kommende uger skal forhandle et nyt politiforlig på plads, til at tænke i nye baner.

»Der er ikke noget, dansk politifolk hellere vil, end at opklare stort set alle forbrydelser, vi kommer ud til. Men problemet er bare, at vi kun har to hænder og desværre kun 37 timers arbejdsuge. Så i forhold til den nye flerhåndsaftale, der skal laves for dansk politi, så er man nødt til at dimensionere dansk politi på en helt anden måde,« lyder det fra formanden.

Regeringen har i sit udspil til finansloven afsat 1,7 milliarder kroner årligt fra 2016 til 2019 i en forhandlingsreserve til »højt prioriterede områder«, som politiet hører under.