Politiformand: Betjente arbejder alt for meget

For få politifolk om for mange arbejdsopgaver er årsagen til, at flere betjente melder sig syge, siger Politiforbundets formand. Han savner politisk handling og flere kolleger.

Politibetjente vogter uden for den jødiske Carolineskole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal betjente melder sig syge. På landsplan er sygefraværet ifølge tv2.dk samlet set steget med 18 procent i forhold til sidste år.

Det kommer dog ikke bag på Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

»Det er desværre ikke overraskende, at nogle politifolk på et tidspunkt må sige stop. At arbejde ti dage kun efterfulgt af én fridag, og køre sådan på i en uendelighed, tærer på krop og sjæl. Det betyder simpelthen, at nogle til sidst er nødt til at lægge sig syg,« siger Claus Oxfeldt til Berlingske Nyhedsbureau.

Både i Nordjylland, Sydsjælland og Lolland-Falster, Københavns Vestegn og på Fyn er sygefraværet steget med 30 procent eller mere i forhold til 2014, viser tallene. Værst ser det ud for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, hvor sygefraværet er steget med hele 41 procent.

Hovedforklaringen er ifølge Claus Oxfeldt, at politiet blandt andet efter terrorangrebet i København 14. og 15. februar har fået flere arbejdsopgaver, uden at der er fulgt flere ansatte med.

»Vi er for få folk til alt for mange opgaver, og alle de ekstraopgaver, vi bliver pålagt, skal jo løses af den eksisterende bemanding,« siger Claus Oxfeldt.

Ifølge formanden er antallet af betjente faldet med 580 siden januar 2011, og det er helt ude af proportioner, mener han. Claus Oxfeldt har længe slået til lyd for flere betjente, men føler ikke, at hverken politikerne eller politiets ledelse for alvor lytter.

»Vi føler, at vi har talt for døve ører i en årrække. Vi har forsøgt at råbe både politikerne og vores øverste ledelse op om, at tingene ikke hænger sammen. Nu er det slået ud i lys lue efter terrorangrebet i februar, men den pressede personalesituation var der jo også før,« siger Claus Oxfeldt.

Særligt terrorangrebet og det efterfølgende øgede beredskab betød, at en masse betjente måtte arbejde over. I april blev det opgjort, at landets godt 10.500 betjente havde oparbejdet 400.000 overarbejdstimer.

For at nedbringe puklen af overarbejdstimer og sikre et fortsat højt terrorberedskab har regeringen først i juli besluttet at give grønt lys til udbetaling af overarbejdstimer.