Politiforbundet: Løs flygtningekrisen politisk, tak

Der er behov for politisk løsning på et politisk problem, lyder der fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt. Meldingen kommer efter politiet har besluttet at give flygtninge frit lejde i Danmark.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg holder et pressemøde hvor han orientere om den aktuelle flygtninge situation. Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, beder om politisk løsning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Dansk Politi har løst udfordringerne med de 3200 flygtninge og migranter, som har krydset den dansk-tyske grænse helt efter bogen.

Nu er det politikernes tur til at leve op til deres ansvar, lyder opfordringen fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

»Ligesom resten af befolkningen er jeg træt af, at man slås om det her på Christiansborg. Den politiske mudderkastning er uklædeligt. Vi står med et meget påtrængende problem, som danske betjente indtil nu har håndteret forbilledligt og helt efter loven. Min appel til politikerne: Vær venlig at træde i karakter, tak.«

Sent i aftes besluttede dansk politi at frigive de flygtninge, man har tilbageholdt i toge og i sportshaller rundt om i landet.

Det er ikke fysisk muligt for dansk politiet at tilbageholde størstedelen af de flygtninge og migranter, som er kommet hertil, men som ikke ønsker at søge asyl. Kun 400 ud af 3200 har søgt om asyl i Danmark.

»En meget stor gruppe ønsker ikke asyl. Reglerne er således, at vi kan tilbageholde udlændinge i op til tre gange 24 timer, og så skal de løslades, medmindre der er udsigt til, at de kan udsendes til et andet land. I og med at de fleste kommer fra lande, vi ikke kan sende tilbage til, så er det vores vurdering, at vi har skulle løslade dem løbende i  takt med, at fristerne er sprunget,« siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg på en pressebriefing her til formiddag.

Ingen dialog mellem regering og politi om løsladelse

Blandt de 3200 flygtninge og migranter, som nu frit kan rejse videre fra Danmark er der mange kvinder, børn og gamle i blandt. Det er politiets vurdering, at mange af dem er i dårlig forfatning efter den lange rejse. Derfor har politiet i deres håmdtering lagt vægt på at sikre, at ingen kom til skade og at tilbyde mad, drikke og lægehjælp.

På pressebriefingen forsikrede rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg at beslutningen om at løslade de tilbageholdte flygtninge og migranter alene er politiets. Der er ikke gået nogen former for orientering til regeringen.

Har der været dialog mellem Rigspolitiet og det politiske niveau i forbindelse med, at I træffer den her beslutning?

»Nej, der har der overhovedet ikke. Det er en ren politifaglig vurdering. Det er os, der vurderer, hvad der er det rigtige at gøre i den givne situation, og det har vi gjort ud fra de bedste forudsætninger. Vi handler udelukkende efter de regler og forpligtigelser, vi har nationalt og internationalt og det er en ren politifaglig vurdering. Det er os, der beslutter det.«