Politiforbund: Ingen præventiv effekt

Markant højere bøder til aktivister og uromagere vil næppe få en præventiv effekt, vurderer Politiforbundet, der dog kalder Venstres forslag for en klar advarsel til aktivisterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Får Venstre sit forslag igennem, så det fremover kommer til at koste 10.000 kroner i bøde for at deltage i gadeoptøjer mod de nuværende 1.000 kroner, vil det nok ikke afholde uromagerne fra at deltage i de ulovlige aktiviteter.

Det vurderer formand Peter Ibsen fra Politiforbundet, efter at et politisk flertal er parate til at hæve bødestraffene markant for eksempelvis gennemtrængning af politiafspærringer, deltagelse i ulovlige demonstrationer og overtrædelse af maskeforbud.

- Al erfaring viser, at det ikke er straffen i sig selv, der afholder nogen fra at lave en forbrydelse. Det har vi set i en række andre sammenhænge, så det kan være svært at vurdere, om dette forslag vil have nogen præventiv effekt, siger han.

Ikke tidsbestemt lovgivning
Peter Ibsen påpeger desuden, at der i så fald bør være tale om en permanent skærpelse af straffene, og ikke en tidsbestemt lovgivning, der kun skal gælde under klimatopmødet.

- Hvis der er tale om en generel stramning, så kan jeg godt se en idé i det, men hvis det er lovgivning til lejligheden, så er jeg lidt mere skeptisk ud fra et retssikkerheds-synspunkt. Vi har et sæt regler, der bør gælde uanset om vi har klimatopmøde eller ej, understreger forbundsformanden.

Ifølge Peter Ibsen sender forslaget om markant højere bødesatser samt afskaffelesen af rabatten til de unge lovbrydere et vigtigt signal her op til klimatopmødet.

- Der er en god signalgivning i det, for der er en klar advarsel til dem, der ønsker at lave ballade, om at hvis de gør det, så skal de være parate til at betale kassen. Der er et rigtig godt signal, men om det har en præventiv effekt ved jeg altså ikke, lyder det fra Peter Ibsen.