To politifolk sigtes for grov vold efter skuddrab

Statsadvokaten sigter to politifolk, der skød mod flugtbil og dræbte chaufføren, for grov vold med døden til følge.

To politifolk, der affyrede 20 skud mod en 40-årig flugtbilist og dræbte ham, bliver sigtet for grov vold med døden til uagtsom følge. Det har statsadvokaten besluttet, oplyser Politiforbundets advokat, Torben Koch. De sigtes også for at have voldt hensynsløs fare for to af bilens passagerer, der dog ikke blev ramt.

Sigtelsen er rejst på baggrund af et skuddrama på Rådvadsvej i Københavns nordvestkvarter den 19. august i fjor efter en hidsig biljagt. I bilen var ud over føreren to passagerer, hvoraf den ene var eftersøgt for et drab på en bodega. Betjentene følte sig truet på livet og affyrede i alt 20 skud. De 11 ramte chaufføren.

Betjentene nægter sig skyldige. Derfor forventer Politiforbundets advokat, at der rejses tiltale mod betjentene.

Sigtelsen mod de to betjente er rejst efter paragraffer i straffeloven, der giver mulighed for at idømme op til 10 års fængsel. Advokat Torben Koch mener, at sigtelsen slet ikke burde være rejst. Han henviser til de to tilsvarende sager, der er bedømt af domstolene. I den ene sag dræbte en kriminalmand en røver med skud i en DSB-kiosk i Ølby. Han blev frikendt. Det samme blev en betjent, der på Refshalevej skød og dræbte en flugtbilist, der forsøgte at køre folk ned.

- I begge sager skete der frifindelse. Der er rejst en fuldstændig tilsvarende sigtelse i denne sag, og det virker på mig fuldstændig hovedløst, at man nu bliver ved, når domstolene klart siger i de to tidligere tilfælde, at der ikke er noget at komme efter, og at de to politifolk handlede, som de skulle, siger Torben Koch.

Vicestatsadvokat Birgit Gammelgaard mener, det er berettiget at gå videre med sagen, fordi det i denne sag er tvivlsomt, om betingelserne for at bruge skydevåben var opfyldt. Det skyldes blandt andet, at de to betjente og vidner til skuddramaet beskriver begivenhedsforløbet forskelligt.

- I hver enkelt sag afhænger det af en konkret vurdering, om omstændighederne har været af en sådan karakter, at man har kunnet bruge skydevåben. Vi vurderer, at i denne sag har betingelserne ikke været opfyldt, siger Birgit Gammelgaard.

Statsadvokaten er tæt på at afslutte efterforskningen i sagen. Herefter sendes sagen til udtalelse i Politiklagenævnet, før statsadvokaten afgør, om der rejses tiltale.

- Sigtelsen er rejst, fordi vi mener, det kan bære den vej, og fordi det giver nogle rettigheder for de sigtede, siger Birgit Gammelgaard.

/ritzau/