Politifolk frygter flugt fra styrken

Ansatte i Politiet føler sig spærret inde i et fængsel af lav løn og usikre arbejdsforhold. Nu advarer betjentenes forbund om at en større flugt er under opsejling. Politiforbundets egen uformelle spørgeskemaundersøgelse peger i den retning. Justitsministeriet ser ikke, at en personalflugt er på vej.

»Politireformen ser ud til at have stækket ledelsen. Den træffer ingen beslutninger. Vi kunne ikke få noget at vide om fremtidsperspektiverne for afdelingen. Det gjorde mig frustreret og interesseret i at komme væk,« siger Kjeld Schade der fra 1. januar skifter polititilværelsen ud med et job i forsikringsbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Sæderup

Kjeld Schade fik nok. Efter 20 år i politiet, ville han ikke mere. Fremtiden i Københavns Politis sikkerhedsafdelingen tegnede uvis efter politireformen. Og nu har han meddelt sin arbejdsgiver, at han afleverer tjenestepistolen, når nytåret skydes i gang.

»Politireformen ser ud til at have stækket ledelsen. Den træffer ingen beslutninger. Vi kunne ikke få noget at vide om fremtidsperspektiverne for afdelingen. Det gjorde mig frustreret og interesseret i at komme væk.

Man kan godt leve med en relativt lav løn, hvis man stortrives i sit arbejde. Men når du har en lav løn for et arbejde med brogede fremtidsudsigter, så er det naturligt at se sig om efter noget andet,« siger Kjeld Schade. Fra 1. januar skifter han polititilværelsen ud med et job i forsikringsbranchen.

Kjeld Schade er en af godt 350 betjente, som har forladt politistyrken i år gennem en opsigelse eller ved at gå på orlov. Og betjentenes fagforening, Politiforbundet forudser nu, at kombinationen af lav løn og utilfredsstillende arbejdsforhold kan give problemer med at rekruttere medarbejdere nok til Politiet.

Baggrunden er en statistik, der viser en øget interesse for at tage på orov de seneste år. Samtidig har forbundet foretaget en uformel spørgeskemaundersøgelse, der giver et fingerpeg om, at mange betjente kan være på vej væk fra politistyrken. Undersøgelsen omfatter 298 af polistyrkens 11.000 ansatte, og pænt over halvdelen opgiver, at de overvejer enten at søge orlov eller at skifte job.

Giver et vink
»Undersøgelsen er ikke repræsentativ for hele styrken, men den giver et vink om, at mange går med tanken om at forlade politiet,« siger Politiforbundets formand, Peter Ibsen.

Han medgiver, at det er omkostningsfrit at svare, at man overvejer jobskifte eller orlov. Men han står fast på at undersøgelsen giver et indtryk af, hvilken vej vinden blæser blandt politifolkene.

»Mange, især de unge, angiver den lave løn som forklaring på, at de overvejer at søge væk. Men også politireformen angives som forklaring. Nogle har mod deres vilje fået andre opgaver og andre har været nødt til at skifte arbejdsplads,« siger Peter Ibsen.

Undersøgelsen blev oprindelig produceret med henblik på at skabe debat i valgkampen, men fik ikke den store gennemslagskraft. Nu bliver den i stedet et våben i hænderne på politiforbundet forud for overenskomstforhandlingerne i det nye år.

»Der er al mulig grund til at lægge pres på forhandlingerne. Hvis vi ikke får en tilfredsstillende løsning, kan Politiet få alvorlige rekrutteringsproblemer,« siger Peter Ibsen.

Politiforbundets undersøgelse er kendt i Justitsministeriet, men den har ikke givet justitsminister Lene Espersen søvnløse nætter. Ministeriet oplyser at den omstændighed, at 135 ud af en styrke på 11.000 har søgt orlov i 2007 ikke får ministeren til at se en masseflugt under opsejling.

»Vi vil ikke ind og kommentere undersøgelsen fra Politiforbundet, forbundet har jo selv oplyst, at der ikke er tale om en repræsentativ undersøgelse,« oplyser ministeriet.