Politiets kvinde i front tog toppost på værst tænkelige tidspunkt

Anne Tønnes er en kvinde med et næsten præfabrik-eret CV, der sigter mod en absolut topstilling i politiet. Men hun er blevet politidirektør i København i en tid, hvor skuddene sidder løst hos rivaliserende bander.

Politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi talte fredag formiddag direkte til hovedstadens borgere. Hun forsikrer om, at alt sættes ind i kampen mod bandekonflikten. Scanpix/Anne Bæk Fold sammen
Læs mere

Da politidirektør Anne Tønnes tonede frem i medierne fredag formiddag kl. 10 for at svare på spørgsmål om endnu et bandeskyderi, var det med fattet mine, men uden meget nyt under solen til at mane københavnernes bekymringer i jorden.

Tønnes har sat sig i direktørstolen hos Københavns Politi i en svær tid, hvor banderne optager en stor del af politiets tid og ressourcer i hovedstaden. Fredag tog Tønnes selv mikrofonen for at sætte ord på politiets arbejde i bandekonflikten, der i denne uge har krævet to liv.

Først blev en 30-årig mand dræbt tirsdag aften, da han og to andre mænd blev beskudt på Tagensvej på Nørrebro, og fredag døde en 20-årig mand, efter at han natten til fredag blev ramt af skud i Tingbjerg i det nordvestlige København, mens han sad i sin bil.

»Det siger selv, at når jeg står her, så er det for at fortælle københavnerne, at vi sætter massivt ind med henblik på at sikre trygheden for borgerne. Både i Nordvest, på Nørrebro og i det hele taget i København,« sagde politi- direktøren ved politiets pressemøde.

Skyderiet natten til fredag var, ifølge Berlingskes opgørelse, nummer 42 i rækken siden juni i år, hvor banderne Loyal to Familia (LTF) og Brothas har ligget i åben krig.

Krigen er blevet en politisk varm kartoffel, for hvem har ansvaret for at stoppe konflikten?

Selv om både politi og politikere naturligt skyder skylden for bandekrigen på banderne selv, lægger politikere ikke skjul på, at det i første omgang er en politimæssig opgave at stoppe skyderierne og bandernes hærgen.

Og dermed er det politidirektør Anne Tønnes’ ansvar.

Tønnes blev konstitueret som politidirektør i København 1. april i år. Fra 1. juni tiltrådte hun stillingen permanent, og blev dermed kørt i stilling som politiets spydspids og ansigt udadtil. En arv hun skal løfte fra tidligere politidirektør Thorkild Fogde.

Skræddersyet CV

Anne Barbara Sidenius Tønnes, som hendes fulde navn lyder, kan dårligt betegnes som et kendt ansigt udadtil i den brede offentlighed. I løbet af hendes få måneder i direktørstolen har hun heller ikke haft mange optrædener i medierne.

Men hun har et CV, som er skræddersyet til en stilling som politidirektør. Ingen titler stikker ud. Cand.jur. fra Århus Universitet, dimitteret i 1988. Samme år bliver hun ansat som fuldmægtig i Registertilsynet indtil 1990, hvorefter hun bliver ansat i Justitsministeriet indtil 2005 i en periode, hvor hun bestrider både stillinger som konsulent og kontorchef.

Derefter blev hun konstitueret politimester i godt et år hos Holbæk Politi, hvorefter hun blev vicepolitidirektør hos Midt- og Vestsjællands Politi fra 2007 til 2012. Derefter en tur forbi Rigspolitiet i knap et år, før hun blev vicepolitidirektør hos Københavns Politi.

Siden hun kom til politiet, har hun skullet bokse med betjente, der savner flere ressourcer, og med banderne i gaderne. Til de første har hun understreget, at der er ressourcer nok, i hvert fald til at løse bandekonflikten. Til de næste har hun i et af sine få interviews understreget sin vilje til at handle:

»Politiet har et meget stort ansvar for at få det stoppet. Det er også derfor, vi har sat massivt ind,« sagde hun til Berlingske 19. august.

Effekten svær at se

I hendes tid er en række forskellige tiltag sat i gang for at stække banderne, herunder flere patruljer, mobile politistationer, helikoptere, overvågningsfly og visitationszoner, som er blevet forlænget ad flere omgange.

»I forbindelse med indsatsen har vi fået fængslet over 60 bandemedlemmer. Vi er til stede 24/7 på Nørrebro, og vi helmer ikke, før normalbilledet er tilbage i København,« sagde politidirektøren fredag ifølge Ritzau.

På trods af tiltagene kan det være svært at se effekten, da bandekonflikten fortsat kræver skudofre og senest også liv.

»Det er vanskeligt, fordi skyderierne foregår meget abrupt. De kommer på en knallert, trækker en pistol frem, skyder og kører væk. Så der skal noget benhårdt efterforskningsarbejde til efterfølgende,« sagde Anne Tønnes til Berlingske.

Hun er gift med John Amund Tønnes, der er direktør i Nordisk Film Biografer. Sammen har de tre børn. I interviewet med Berlingske 19. august satte Anne Tønnes ord på, hvordan bandekrigen påvirker hende både i arbejdet og privat.

»Jeg har tre børn i den aldersgruppe, som færdes i nattelivet og på Nørrebro og nej, det advarer jeg dem ikke imod,« sagde hun og forsikrede om, at det at få stoppet bandekrigen er politiets »førsteprioritet«.