Politiets fyring af IT-eksperter møder hård kritik: »Det er hele tilliden til politiet, der er på spil«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

ARKIVFOTO: Torsdag blev der fjernet 19 stillinger fra Rigspolitiets Koncern IT. Nedskæringerne møder kritik hos Rådet for Digital Sikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Godmorgen. Vinterferien er skudt i gang med en lækker omgang stormfuldt regnvejr.

Er du heldig at holde fri, og tilbringer du tilmed ferien i København og omegn, så har vi sørme en guide til, hvad du kan lave med ungerne i ferien. Læs den her.

Er du ikke i feriemode på en løjpe, eller har du blot en gedigen omgang ferie-fomo og brug for et nyhedsfix, så får du her overblik over nogle af dagens vigtigste nyheder.

1) Et kritisk brev til regeringen skaber splittelse

Berlingske kan i dag fortælle, at et kritisk brev til regeringen har skabt splid i en alliance af borgmestre.

Striden drejer sig om borgmestrene i hovedstadsområdet, der tidligere har stået sammen om budskabet om, at den kommunale udligning mellem kommunerne er gået for vidt. 31 borgmestre er en del af alliancen, der i sidste uge sendte et brev til indenrigsminister Astrid Krag (S) og finansminister Nicolai Wammen (S), hvori de udtrykker »skarp kritik« af regeringens udspil, som de ser som »et frontalangreb på hovedstadsområdet«.

Men nu er der ikke længere 31 underskrivere på brevet, da samtlige socialdemokratiske borgmestre fra alliancen ikke har skrevet under, og det vækker harme.

Glostrup Kommune er en af de kommuner, der får flere penge, men borgmester John Engelhardt (V) har alligevel skrevet under. Han ærgrer sig over, at ingen socialdemokratiske borgmestre har skrevet under.

»De vælger – sikkert af partitaktiske årsager – at klappe i som en østers. Det er ærgerligt.«

Læs hele artiklen her.

Berlingskes korrespondent i USA, Michael Bjerre, mødte Demokraternes præsidentkandidat Pete Buttigieg i South Bend, Indiana tilbag i maj. I dag kan du læse Michael Bjerres seneste analyse fra den amerikanske valgkamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

2) Kan en 38-årig blive amerikansk præsident? Kan en bøsse?

Tirsdag er der primærvalg i New Hampshire i USA. Den demokratiske kandidat Pete Buttigieg har masser af medvind i kampen om at blive Trumps udfordrer. Berlingskes korrespondent i USA, Michael Bjerre, mødte tilbage i maj Buttigieg, hvis navn ingen kan udtale, og han fandt det påfaldende, at han vidste en hel del om Danmark:

»Når man ser på statistikkerne, kan man se, at Danmark bedre har været i stand til at skabe lighed, sundhed, uddannelse og sikkerhed på flere områder, hvilket gør det muligt for folk født i alle samfundsklasser at bevæge sig op på et højere og bedre niveau.«

Dengang for bare ni måneder siden var der nærmest ikke et øje omkring den tidligere borgmester. Nu er det en helt, helt anden sag.

Læs hele Michael Bjerres valgkamps-analyse her.

3) Skattestyrelsen kræver millionbeløb fra Goldman Sachs og andre storbanker

Skattestyrelsen kunne forleden berette om, at den har sendt krav om erstatning på 900 millioner kroner til en række udenlandske banker i forbindelse med en aktiekarrusel, der gjorde det muligt for den canadiske pensionskasse HOOPP at få refunderet 894 millioner kroner i udbytteskat.

DR og Børsen kan nu afsløre, hvilke internationale banker det drejer sig om.

Bankerne er ifølge medierne Nothern Trust, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, UBS, Barclays, Bank of America og Bank Scotia. Det er altså nogle af verdens største banker, som den danske stat nu er på jagt efter i den store udbyttesag.

Læs hele historien her.

4) Politiet fyrer it-eksperter

Politiken skriver tirsdag, at knap fem procent af Rigspolitiets it-enhed er blevet fjernet i forbindelse med nedskæringer. Torsdag blev der fjernet 19 stillinger fra Rigspolitiets Koncern IT. Politiet og anklagemyndighedens har i alt over 400 it-systemer.

Nedskæringerne møder kritik hos Rådet for Digital Sikkerhed.

»Vi skal have et moderne og tidssvarende politi, der kan agere effektivt, og det sker jo gennem digitalisering. I forvejen kæmper politiet med en lang række uddaterede systemer, og hvis man ikke får de nødvendige udviklingsressourcer, men i stedet bliver udmagret som i Skat, vil vi se endnu flere skandaler og endnu større regninger. Det er bekymrende, at der skæres i it-ressourcerne, for det er jo hele tilliden til politiet, der er på spil«, siger formand Henning Mortensen til Politiken.

Læs hele artiklen her.

5) Spionsigtedes rejser bekymrer

Jyllands-Posten bringer tirsdag en historie om tre fængslede eksiliranere, der har udført spionage for Saudi-Arabien. Avisen har gennemgået eksiliranernes sociale profiler og fundet frem til, at de samtidig med spionagen har mødtes med toppolitikere og internationale forskere, uden at de danske myndigheder har grebet ind.

Blandt andet har en af de spionsigtede eksiliranere ladet sig indskrive under et andet navn, end han normalt anvender, på en forskningskonference om terrorisme og radikalisering i London.

Og det vækker bekymring hos instituttet bag konferencens leder, Shiraz Maher.

»Det bekymrer mig meget. Vi har en masse studerende og forskere her, og jeg bliver da nervøs over, hvad denne persons agenda har været under besøget til konferencen.«, siger han til Jyllands-Posten.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag:

  • Primærvalg for både Demokraterne og Republikanerne i staten New Hampshire.
  • Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder international konference i Genève om forskningen i vacciner mod coronavirus. I skrivende stund er det samlede antal smittede oppe på 43.108.
  • Optur eller nedtur: Boligsidens Markedsindeks for januar offentliggøres, og det viser udviklingen i salgspris, salgstid og prisnedslag på villaer/rækkehuse, ejerlejligheder og fritidsboliger i hele landet sammenlignet med for en måned og et år siden.

Dagens tal: 2

Så mange minutter tog det for den danske restaurant Alchemist at melde om alt udsolgt i perioden 1. april til 11. juli. Der var så stort run på bookingsystemet, at det gik ned. Manden bag Alchemist, Rasmus Munk, var yderst tilfreds, da Berlingske fangede ham efterfølgende.