Politiets drab på røver godkendes

Betjent var i livsfare, da han på Amager med et enkelt skud dræbte en chilensk mand, der var med i røverbande.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen grund til at kritisere eller at rejse tiltale mod den politiassistent, der i april sidste år skød og dræbte en chilensk mand i København. Det har statsadvokaten for København fastslået efter at have undersøgt det dramatiske forløb på Amager.

- Vi har vurderet, at han skød, fordi han med god grund frygtede for sit liv og helbred, siger vicestatsadvokat Birgit Gammelgaard.

Flere betjente forsøgte at gribe ind, da en gruppe på flere mænd og en kvinde om formiddagen lørdag 24. april havde begået røveri mod en ur- og smykkeforretning på Amagerbrogade. En 20-årig chilener sad parat som chauffør i flugtbilen, og røverne kastede sig ind i bilen. Politimanden løb efter og fik overkroppen ind på passagersædet på venstre side bag chaufføren.

Men chaufføren satte bilen i gang, og i de følgende dramatiske sekunder drejede han mod venstre - tilsyneladende for at klemme politimanden op mod nogle andre biler. Betjenten havde fat i nakkestøtten bag chaufføren med venstre hånd. I højre havde han pistolen.

Han affyrede et skud, som ramte chaufføren i hovedet. Skuddet var dræbende.

Berettiget skud

Skuddet var berettiget på grund af den fare, som betjenten var udsat for, fastslår statsadvokaten.

- Han blev slæbt hen ad asfalten og var ved at blive klemt, siger vicestatsadvokat Birgit Gammelgaard.

De pårørende til den dræbte har fået beskikket en advokat til at varetage deres interesser. De har mulighed for at klage over afgørelsen til Rigsadvokaten.

I øvrigt kommer de formodede røvere for retten i efteråret. Der er rejst tiltale mod fire mænd og en kvinde.

Sagen drejer sig dels om røveriet mod Aveny Optik, som mistede varer for næsten fem millioner kroner, dels om et andet røveri samt en stribe tyverier og hælerier.

/ritzau/