Politiets advarsel til unge københavnere vækker røre

I løbet af ti dage er fire mænd uden banderelationer blevet ofre i den verserende bandekrig. Politiets opfordring til unge mænd om at tage forholdsregler er dog kun acceptabel i nogle dage, mener Københavns overborgmester.

Tilfældige mænd blev ofre for skud ved Den Røde Plads på Ydre Nørrebro klokken 23.30 lørdag 12. august 2017. Unge mænd i begyndelsen af 20'erne uden relationer til bander var ifølge politiet tilfældige ofre for skud. To ofre for skyderi på Nørrebro i København lørdag aften var tilfældige ofre.De to unge mænd har ifølge politiet ikke banderelationer, fortæller chefpolitiinspektør Jørgen Skov. (Foto: Mathias Øgendal/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Øgendal
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En, to, tre, fire.

Antallet af unge mænd, der bliver ramt i forbindelse med de efterhånden systematiske bandeskyderier i Københavns gader, stiger stort set dag for dag.

Sent lørdag aften blev to unge mænd på Nørrebro ofre og bidrog dermed til konfliktens nok alvorligste statistik: de tilfældige ofre. Inden for kun ti dage er i alt fire unge mænd uden relation til bandekrigen blevet beskudt.

Dette fik søndag Københavns Politi til at gentage opfordringen til unge mænd i alderen 17 til 25 år om at passe ekstra godt på sig selv. Dette betyder blandt andet, at man som ung mand ifølge Københavns Politi ikke bør opholde sig ved blandt andet Blågårds Plads og Mjølnerparken, hvis ikke man har et ærinde. Ligesom unge mænd ifølge politiet også skal passe på med at klæde sig på en måde, så de kan ligne bandemedlemmer.

»Vi har med vanvittige mennesker at gøre, der ikke skyr nogen midler. Det siger sig selv, når man kører rundt på knallert og skyder mod – hvad vi er ret sikre på – tilfældige,« sagde chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov på et pressemøde søndag formiddag.

Men, understregede Jørgen Bergen Skov, så er det ikke et budskab om, at Københavns gader overordnet set er farlige at bevæge sig i.

»I og med at der er en væbnet konflikt mellem to bandegrupperinger, er der en risiko. Men det er ikke sådan, at vi advarer folk mod at gå ud, fordi der er en skydegal mand, der skyder alt og alle. Vi siger: Tænk jer om,« sagde Jørgen Bergen Skov på pressemødet.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), kalder situationen »helt ekstremt alvorlig«.

»De seneste døgn taler deres tydelige og blodige sprog om, hvad det er for en konflikt, der er opstået, og som nu bringer fuldstændigt uskyldige i livsfare.«

Han opfordrer københavnerne til at lytte til politiet, men siger også, at han ikke kan acceptere anbefalingen i lang tid:

»Det handler om dage. Ikke om uger,« siger Frank Jensen.

Nørrebro siger nej til bander

En af de bekymrede borgere på Nørrebro er Terje Bech, som har en søn 17 år.

Han kalder politiets udmelding for en »fallit­erklæring«.

»Jeg blev gal, da jeg hørte det. Politiet har et magtmonopol, og derfor har vi også en forventning om, at det virker,« siger han.

Selv er sønnen ikke er bange, men har alligevel lovet forældrene at tage visse forholdsregler.

Terje Bech er ikke kun en bekymret forælder. Han er også talsmand for borgerinitiativet Vi tager Gaderne Tilbage, der ifølge Terje Bech har eksisteret på Nørrebro i ni år – siden AK81 lå i væbnet konflikt med Blågårdsgadebanden.

Tanken er med Terje Bechs ord, at »bøller og banditter« ikke skal have lov til at overtage bydele fra almindelige beboere. Derfor forsøger borgerinitiativet at gøre gerningssteder til almindelige opholdssteder. De serverer kaffe og småkager, og de uddeler flyers og badges. Søndag eftermiddag havde gruppen planer om at stille et bord op på netop Den Røde Plads – i nærheden af det sted, hvor de to unge mænd blev beskudt sent lørdag aften.

Antallet af møder, der ifølge Terje Bech er afholdt de seneste år, taler deres eget sprog. Mens borgerinitiativet i 2014, 2015 og 2016 afholdt et eller to arrangementer om året, har gruppen de seneste 14 dage afholdt i alt fire arrangementer.

De mange skyderier i København har fået politiet til at oprette visitationszoner i dele af hovedstaden.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov oplyste søndag, at politiet har gennemført flere end 500 visitationer i området, et stort antal ransagninger og beslaglagt 19 skydevåben, og at 17 personer med relation til bandemiljøet i øjeblikket er fængslet. Senest blev lederen af banden Loyal to Familia, Shuaib Khan, lørdag sigtet for trusler mod en betjent.