Politiet vurderer: Disse to bander ligger i voldelig konflikt

To voldelige grupperinger ligger i øjeblikket i konflikt, lyder konfliktvurderingen fra Nationalt Efterforskningscenter (NEC).

Medlemmer af rockergruppen Satudarah MC. Der verserer en voldelig konflikt mellem rockergruppen og gadebanden NNV, lyder vurderingen i et konfliktnotat. Fold sammen
Læs mere
Foto: KHAN TARIQ MIKKEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lang vej herfra og til bandekonflikten i København i 2017, men er man af den overbevisning, at København er helt fri for bandekonflikt, tager man fejl.

Noget ulmer stadig under overfladen.

Det fremgår af Nationalt Efterforskningscenters (NEC) konfliktnotat fra 16. november, som Berlingske har fået indsigt i.

NEC laver løbende systematiske, politimæssige monitoreringer af grupper og netværk i Danmark, der begår »alvorlig og organiseret kriminalitet«. Konfliktnotatet er et nationalt overblik over situationen og udviklingen i kriminaliteten i rocker- og bandemiljøet.

NEC vurderer, at der verserer en voldelig konflikt mellem henholdsvis rocker- og bandegrupperne Satudarah MC og NNV-Gruppen (Nørrebro-Nordvest-Gruppen).

Efterforskningscenteret vurderer, at Satudarah MC har stået bag en eller flere voldelige hændelser med anvendelse af skydevåben eller eksplosivstoffer, som er rettet mod NNV-Gruppen, og at NNV-Gruppen tilsvarende har stået bag en eller flere voldelige hændelser af denne karakter, som er rettet mod Satudarah MC

Derfor er der aktuelt en risiko for yderligere voldelige hændelser, lyder vurderingen i konfliktnotatet.

Gadebanden NNV blev dannet i september 2018, efter at banden Brothas blev splittet op. Brothas spillede en aktiv rolle i den københavnske bandekonflikt i 2017.

Flere forhenværende medlemmer af Brothas skiftede navn til NNV, mens to ledende medlemmer beholdt navnet Brothas.

Siden 2018 har NNV ligget i konflikt med flere andre grupperinger, heriblandt en konflikt med Bandidos, som brød ud i begyndelsen af 2021, og som 2. januar førte til, at en 38-årig mand mistede livet, mens en anden mand blev såret efter skud. De havde begge tilknytning til NNV.

Rockerklubben Satudarah MC opstod i den hollandske by Moordrecht i 1990 og kom til Danmark i 2013.

Klubben har haft ivrige forsøg på at profilere sig som alt andet end en voldelig gruppe. Blandt andet omtalte den forhenværende professionelle supermellemvægt-bokser Patrick Nielsen over for B.T. foreningen som en »antiracistisk« forening.

I efteråret 2017 lå Satudarah i konflikt med Bandidos, hvilket førte til skudepisoder og et masseslagsmål ved et boksestævne i Herlev.

Ifølge NEC har konflikten mellem Satudarah og NNV inden for de seneste tre måneder givet sig udslag i mindst én hændelse, der kan karakteriseres som voldelig, og som havde et »voldeligt præg«, der som minimum kan karakteriseres som kvalificeret vold i strafferetlig forstand.