Politiet vil have forældres assistance i kampen mod bander

Mens banden Loyal to Familia har travlt med at blive større, kæmper politiet mod bandens utryghedsskabende adfærd og rekruttering af nye medlemmer. I denne kamp anmoder politiet om forældres hjælp.

Vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, Henrik Møller Jakobsen, fortæller, at politiet i sin indsats mod kriminelle bander er særligt bekymret over den seneste tids skudepisoder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem har hovedansvaret for at komme problemet med bander til livs? Det spørgsmål hænger i luften, mens den kriminelle bande Loyal to Familia har intensiveret sin tilstedeværelse og rekruttering flere steder i landet.

Politiet har et hovedansvar for at stille folk til ansvar for lovovertrædelser, lyder det fra Henrik Møller Jakobsen, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi. Men når det kommer til problemet med Loyal to Familia (LTF), er det ikke alene politiet, der har en opgave at løse.

»Forældre skal også på banen og tage ansvar. For nogle år tilbage kørte vi med en bus ind på Strøget, og så tog vi børn, der var 10-12 år gamle mellem klokken 22 og 24. Vi tog kontakt til deres forældre og sagde: Jamen skal de løbe rundt inde på Strøget der sent om aftenen og om natten?« siger han.

Særligt på Nørrebro i København har der været problemer med LTF, som Berlingske den seneste tid har beskrevet. Bandens øgede rekrutteringsindsats har blandt andet medført bekymringssamtaler med forældrene til 61 børn og unge på Nørrebro i år. Den Kriminalpræventive Sektion (DKS) under Københavns Politi, der er med til at afholde samtalerne med familierne, har ikke ønsket at stille op til interview med henvisning til, at oplysninger om samtalerne er personfølsomme.

Strategien med at køre en bus ud og opsamle børn, der er ude sent om aftenen, er tilsyneladende lagt på hylden. Men hvis københavnske betjente på gaden møder nogle, der i for ung en alder er for sent ude, bliver der taget kontakt til forældre og eventuelt relevante myndigheder.

»Det er jo ikke alt i samfundet, man løser med politi alene. Der er også andre, der har et ansvar i forskellige sammenhænge. Der er forældre, skoler, de unge, de lidt ældre. Det er det hele, der skal arbejde med det,« siger Henrik Møller Jakobsen.

Spørger man på rådhuset, mener Socialdemokraternes gruppeformand, Lars Weiss, dog, at bandeproblemerne først og fremmest løses ved, at man får anholdt og fængslet de ledende bandemedlemmer.

»Det nytter ikke noget at sende nok så mange velmenende socialarbejdere herud. Det er politiet, der skal have fat i banderne,« forklarede han i weekenden til Berlingske under et besøg i Sigynsgade på Ydre Nørrebro, hvor beboerne oplever store problemer med LTF.

Henrik Møller Jakobsen afviser at kommentere udtalelsen, men han understreger, at politiet arbejder »målrettet og fokuseret med området«. I samme omgang henviser han til den visitationszone, politiet oprettede 20. juli frem til 3. august i et område på Nørrebro, Bispebjerg, Brønshøj og Husum.

»Vi slynger ikke om os med visitationszoner hele tiden,« siger han for at understrege situationens alvor.

Visitationszonen er blevet oprettet efter en række skudepisoder. Adspurgt om, hvilke af LTFs aktiviteter, politiet har særligt fokus på i øjeblikket, peger Henrik Møller Jakobsen netop på skyderierne.

»Det, at der bliver skudt i gaderne, det skal vi have bragt til ophør. Det er helt klart. For projektilet, det lander jo der, hvor det lander. Og det er farligt,« siger han.

Siden 12. juni har der været 17 episoder med skyderi og knivstikkeri, oplyser politikommissær Steffen Steffensen fra Københavns Politi til Jyllands-Posten.

Herudover har politiet blandt andet fokus på afpresning, stjålne køretøjer og handlen med narkotika.

»Hovedstrategien er at være præventiv, være til stede synligt, have noget målrettet efterforskning synligt og i det skjulte, og så selvfølgelig visitation. Og så har vi selvfølgelig samarbejde med kommunen om det også,« siger Henrik Møller Jakobsen.

På Christiansborg sætter flere politikere deres lid til den nye bandepakke, der trådte i kraft i begyndelsen af juli, blive brugt i praksis. I efteråret skal et forslag om opholdsforbud desuden behandles i Folketinget. Et opholdsforbud vil gøre det muligt at forbyde bandemedlemmer at opholde sig i en kommune.