Politiet udvider undersøgelse i omfattende teledata-sag

Der kan også være fejl i sager fra 2012, oplyser justitsminister om nye oplysninger i teledata-sag.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) besøger Hermodsgade efter en eksplosion ramte nærpolitistationen på Nørrebro i København tidlig morgen lørdag. 10. august 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Endnu flere sager kan være omfattet af den store sag om politiets brug af teleoplysninger, der muligvis har været mangelfulde og fejlagtige.

Det skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i et brev til Folketingets Retsudvalg.

Af brevet fremgår det, at »det er Rigspolitiets vurdering, at det er nødvendigt at undersøge, om der vil være behov for at fremfinde sager fra før 2012«.

»Det skyldes ifølge Rigspolitiet, at der er fundet uoverensstemmelser mellem rådata og konverterede data,« skriver justitsministeren i brevet.

Tidligere på sommeren kom det frem, at en fejl i et it-program til håndtering af teledata hos politiet ikke bare kan have været medvirkende til, at uskyldige er blevet dømt. Fejlen kan også have forhindret opklaring af sager.

Det fik justitsministeren til at nedsætte en uafhængig styregruppe, der skal kulegrave sagen, med landsdommer Olaf Tingleff som formand.

Landsdommeren fortæller, at styregruppen blev orienteret om udvidelsen af undersøgelsen torsdag.

Spurgt til, hvor mange sager der nu skal gennemgås, svarer landsdommeren:

»Det har jeg ikke nogen viden om. Det kan være, at det bliver flere år (tilbage, red.), og så vil det jo omfatte ret mange sager, og så vil det vise sig, hvordan forløbet vil være.«

»Det er nyt, og vi har ikke noget særligt overblik over det. Men det regner vi med at få,« siger han til Ritzau.

Rigspolitiet har meldt ud, at det arbejder ud fra en hypotese om, at systemfejlen kunne være opstået i 2013.

Tidligere hed det, at omkring 10.700 sager fra 2012 og frem til 8. marts 2019, hvor der er indhentet historiske teleoplysninger, skal undersøges.

Det fremgår ikke af brevet, hvor mange sager der nu skal undersøges, men der er risiko for, at tidsperioden bliver ændret.

»Der er således tale om en anden vurdering af den tidsmæssige afgrænsning end den, som Rigspolitiet anlagde i forbindelse med mit brev af 2. juli 2019, skriver Hækkerup til Retsudvalget.«

Fejlen er opstået i det program, som har konverteret teleselskabers såkaldte rådata til oplysninger, som er blevet brugt i visse retssager.

I denne sammenhæng er rådata en betegnelse for store mængder information fra telefoner, som politiet får fra teleselskaber.

Rigspolitichefen og Rigsadvokaten skal aflevere en samlet redegørelse om sagen 6. september.

Justitsministeren har bedt om, at redegørelsen indeholder en vurdering af den tidsmæssige afgrænsning i sagen og baggrund for denne.

/ritzau/