Politiet: Udenlandske mænd forfører flere hundredtusinde kroner ud af danske kvinder

Noget, der kan ligne organiseret kriminalitet mod kærlighedssøgende danske kvinder, er opstået på Facebook. Tre kvinder fra Nordsjælland er den sidste måned blevet frarøvet over 100.000 hver af fremmede mænd.

Ældre danske kvinder udsættes i stigende grad for såkaldte »romance scams«, hvor mænd foregøgler romantisk interesse, og franarrer kvinderne adskillige tusinder af kroner. Fold sammen
Læs mere

To af mændene er amerikanske soldater indlagt på et tyrkisk hospital. Mændene skal bruge penge til at betale for indlæggelsen. Den sidste er forretningsmand i Dubai, som har brug for penge til et projekt. Fælles for de tre er, at de ikke findes. Men helt konkret har de alle snydt danske kvinder for flere hundredtusinder kroner.

Og det hele starter med en Facebook-besked og en venneanmodning. I den kunne der stå: »Du har et pænt profilbillede«.

Det fortæller Lau Thygesen, der er politiinspektør hos Nordsjællands Politi. Kvinderne er alle »over 40 år«, oplyser han.

»Der er ingen tvivl om, at det er folk, der er gode til at fortroliggøre sig med mennesker. Kvinderne har måske mødt en, som de klikker med, og så bliver de lullet ind i spinnet. Til sidst overfører de så penge,« siger han.

Ingen af de kvinder, der er blevet snydt, har nogensinde mødt mændene. Al kontakt er foregået via Facebook, og pengeoverførslerne er sket, efter bekendtskabet har varet omtrent en måned. De tre anmeldelser er rapporteret inden for de sidste fire uger.

I to af tilfældene er der tale om snyd for flere hundredetusinde kr. Og det er svært at få de penge tilbage, for de er bl.a. hævet i en udenlandsk bank. Lau Thygesen kan ikke udelukke, at der sidder personer og svindler et samlet sted. Og han er ikke i tvivl om, at det enten er samme organisation eller den samme mand, som står for de falske profiler.

»Det virker jo som en afløser for Nigeriabrevene,« siger han med henvisning til bl.a. de spammails, som mange har fået i deres indbakke. Her kan en fjern onkel lykkeligt fortælle en, at man har arvet så og så mange millioner kroner. Man skal bare lige overføre en sjat penge for at få millionerne udbetalt.

Tankerne ledes også hen på den efterhånden velkendte sag om Casper Rieper-Holm, der i årevis har snydt folk. Det er omtalt i en podcast i Third Ear, ligesom det senere er beskrevet i filmen »En fremmed flytter ind«, som havde premiere torsdag.

Her blev Amanda Kastrup snydt gevaldigt efter et forhold med den føromtalte Casper Rieper-Holm. Hun endte med at overføre et stort pengebeløb. Casper Rieper-Holm var charmerende og dejlig, men blot et luftkastel, som hun har sagt.

Også hun blev først kontaktet på Facebook. Lau Thygesen mener ikke, at Rieper-Holm-sagen har inspireret svindlerne bag svindelnumrene fra Nordsjælland.

»Det er jo ikke et nyt fænomen. Der er nogle, der har set, at folk kan tjene penge på den her måde, og det er nok det essentielle. Men at det lige præcis er på grund af ham, det tror jeg ikke,« siger han og tilføjer:

»Når nogen beder om penge, uden man har mødt dem, så skal nakkehårene rejse sig.«