Politiet taber til COP15-demonstranter

Landsretten giver klimademonstranter medhold: Politiets masseanholdelser under COP15 var ulovlige.

Klimademonstrationen "Planet First - People First" under COP15-topmødet i København udvikler sig til en historisk masse-anholdelse af næsten 1.000 demonstranter fra blandt andet Danmark, Sverige, Frankrig og Storbritannien, der må vente i timevis, siddende på den iskolde jord med bundne hænder. Flere af de anholdte besvimer, mens andre bliver nægtet toiletophold og derfor må sidde i deres eget urin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Det var ulovligt, da Københavns Politi under klimatopmødet COP15 i 2009 administrativt anholdte flere hundrede demonstranter og anbragte dem i lange rækker på den kolde asfalt.

Det har Østre Landsret afgjort i en kendelse onsdag formiddag, som dermed stadfæster en tidligere afgørelse fra Københavns Byret.

Ifølge Landsretten var masseanholdelserne en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions Artikel 3.

Her fik 250 personer fra Danmark, Sverige, Frankrig og Storbritannien medhold i, at de blev udsat for en ulovlig frihedsberøvelse. De 178, der blev anbragt på asfalten i de såkaldte futtog, fik tilkendt en erstatning på 9.000 kroner, mens de øvrige fik 5.000 kroner i erstatning hver. Nu får de i stedet et beløb, der svarer til det antal timer, de blev tilbageholdt.

Politiets masseanholdelser fik hård kritik, blandt andet fordi mange af de anholdte ikke havde tilknytning til den relativt lille gruppe ballademagere i demonstrationstoget. Nogle af de anholdte viste sig at være Hare Krishna-munke.

Oven på kendelsen kræver demonstranternes advokat Knud Foldschack en uforbeholden undskyldning fra politiet og staten:

- Det må ikke drukne i politiske debatter og juristeri. Det kræver kun ét ord på otte bogstaver: Undskyld, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Foldschack vil desuden have den lømmelpakke, som blev indført i 2009, ændret. Det er lømmelpakken, som blandt andet gav politiet mulighed for administrativt at tilbageholde personer, der deltager i demonstrationer.