Politiet stopper flere med narko i blodet

I forhold til tidligere år bliver markant flere bilister stoppet for at køre i narkotikapåvirket tilstand. Et effektivt narkometer er årsagen.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2012 indførte Folketinget nultolerance over for kørsel med narko i blodet. Det vil sige, at det er forbudt at køre bil, hvis man har et stof, der er klassificeret som farlige for trafiksikkerheden, i blodet. Siden loven indtrådte, har politiet snuppet markant flere narkotikapåvirkede bilister, og tallene bliver ved med at stige. I 2013 blev 3.967 bilister sigtet for at køre bil med spor af stoffer i kroppen. Det er mere end fire gange så mange som de foregående år. Det skriver dr.dk.

Årsagen til de mange sigtelser er et narkometer, der kan analysere en spytprøve hos bilisten og afsløre, hvilket stof, personen er påvirket af. På den måde kan færdselsbetjenten hurtigt se, om bilisten overtræder loven.

I Sydsjællands og Lolland Falsters politikreds blev der ikke fanget en eneste narkobilist i 2010, men i 2013 var det tal steget til 255.

»Der er ikke blevet flere narkotikapåvirkede bilister på vejene, men politiet er blevet dygtigere til at spotte dem med et narkometer,« siger politikommissær Erik Mather fra den pågældende politikreds til DR Sjælland i følge dr.dk.

På listen over stoffer, der er ulovlige at have i blodet, når man kører bil, er blandt andet cannabis – hash, marihuana og pot <saxo:ch value="226 128 147"/> kokain, ecstasy og nerve- og sovemedicin som Stesolid og Rohypnol. Hash er især et lumsk stof, da stoffet kan spores i blodet flere dage efter indtagelsen.

Straffen for førstegangstilfælde af narkokørsel er tre års ubetinget frakendelse af kørekortet og en bøde svarende til én månedsløn.