Politiet skærper kursen mod banders brug af skydevåben

I går modtog landets 12 politidirektører et krav fra Rigspolitiet om at gå hårdere til værks over for kriminelle banders brug af skydevåben. Samtlige skydevåben skal til kriminalteknisk undersøgelse. Og banderne skal stresses som rockerne.

En mand blev dræbt og en anden såret, da gerningsmænd åbnede ild mod to mænd med indvandrerbaggrund ved Café Rust på Nørrebro i København i maj 2005. Rigspolitiet indskærper nu over for politikredsene, at fokus på bandernes våben skal intensiveres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gårsdagens varetægtsfængslinger i forbindelse med et fund af sprængstof og våben på Amager og den seneste tids mange skudepisoder i København får nu Rigspolitiet til at skride til handling.

Alle landets politikredse modtog i går en rundskrivelse, hvor de bliver bedt om at gå hårdere til værks i forbindelse med ulovlige våben og kriminelle bander. For eksempel skal alle våben, som politiet får i varetægt, sendes til kriminalteknisk undersøgelse for at klarlægge, hvordan våbnene bliver brugt, og hvor de kommer fra.

Det sker, efter at justitsminister Lene Espersen mandag gik ind i sagen om kriminelle banders skyderier.

»Der er sket en optrapning i de kriminelle miljøer, hvor der bliver taget skydevåben i brug i større omfang end tidligere. Vi ønsker at sætte maksimalt pres på de kriminelle bander,« siger politimester Mogens Hendriksen fra Rigspolitiets efterforskningsafdeling.

Ifølge ham vil jagten på de kriminelle bander ske efter samme opskrift som med rockerne i sin tid. Nemlig ved at stresse dem via visitationer og ransagninger

»Men det er ikke så simpelt som rockermiljøet, hvor der er to grupper. Der er flere grupper end i rockermiljøet,« siger Mogens Hendriksen.

Forhåbentlig færre skud
Ved de seneste episoder i København ramte flere skud vilkårligt. Ingen af episoderne havde dog dødelig udgang, men problemet med skydevåben blandt bander er tiltaget, bekræfter politiinspektør Bent Isager-Nielsen fra Københavns Vestegns Politi.

Han sagde i går til Berlingske ­Tidende, at politiet nok finder lidt flere skydevåben hos kriminelle grupperinger, og at de er begyndt at tage de skydevåben lidt mere op af lommen i det offentlige rum.

»Vi har haft en del skudepisoder på det seneste, men måske vil vi se færre i takt med, at vi får pelset dem, der står bag,« sagde Bent Isager-Nielsen.

Også på Station City i København oplever politiinspektør Mogens Lauritzen, at kriminelle grupper er blevet mere tilbøjelige til at skyde.

Rigspolitiets rundskrivelse til politikredsene indebærer, at samtlige skydevåben, der beslaglægges, bliver undersøgt af kriminalteknikere. De kan blandt andet tjekke mønstret på projektilet, der fungerer som et personligt fingeraftryk. Dermed bliver det nemmere at undersøge, hvordan våbnet tidligere er blevet brugt.

Desuden ønsker politiet ifølge Rigspolitiet at finde ud af, hvordan disse våben havner i miljøerne.

»Vi ved, at en del af skydevåbnene kommer fra udlandet. Men vi skal finde ud af, hvilke lande de kommer fra. Hovedsagen er at få stoppet trafikken af våben,« siger Mogens Hendriksen.