Politiet skærer betjente væk i hundredvis

Politistyrken skal reduceres med flere hundrede politifolk, og første runde er i gang. Tillidsfolk frygter for borgerbetjeningen, men rigspolitichefen lover, at kerneopgaver ikke vil lide.

Rigspolitichefen forsikrer, at det ikke kommer til at gå ud over de vigtigste politiopgaver, når op mod 200 politifolk spares væk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af politifolk i Danmark er på vej ned.

Ifølge en endnu ikke offentliggjort opgørelse fra Politiforbundet vinker i alt 192 politifolk nu farvel til ordensmagten gennem frivillige fratrædelser. Alle aftaler er endnu ikke forhandlet færdig i enkelte politikredse, men tallet er kun en del af den nedjustering af politistyrken, som er i gang, bl.a. også ved at stillinger ikke bliver genbesat efter naturlig afgang, forklarer forbundsformand Peter Ibsen:

»Rigspolitiet har tilkendegivet, at der skal skæres 700-800 årsværk frem mod første halvår af 2012, og halvdelen skal være politifolk. Der ligger helt klart rationaler i effektiviseringsprocessen, men der bliver i forvejen prioriteret rigtig hårdt på kerneområderne i dag, og der er ingen tvivl om, at det her vil betyde nye, meget hårde prioriteringer,« siger han.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg afviser, at der fjernes folk fra de centrale politiopgaver.

»Vi skal finde 400-500 mio. kr. frem mod 2015, og i en så løntung virksomhed kan man ikke gøre det uden at reducere medarbejderstaben, men vi gør det på en gennemtænkt måde. Det vil ikke mærkes på de centrale politifaglige opgaver som beredskabet, efterforskningen osv., men andre administrative og understøttende opgaver kan løses bedre og billigere af andre. Det er klart, at der kan komme en overgangsfase, men når øvelsen er gennemført, vil borgerne ikke kunne mærke det,« siger han.

Hos Nordsjællands Politi er der i denne omgang lagt op til frivillige fratrædelsesordninger for 20 politifolk - og ifølge tillidsmand Tom Steffensen vil de færre årsværk i kredsen få konsekvenser.

»Det handler hardcore om, at der ikke er råd til de folk, og deres arbejde skal nu laves af nogle andre. At sige, at det ikke vil kunne mærkes, er at stikke folk blår i øjnene. Men hvordan borgerne vil mærke det, kommer an på hvordan ledelsen vælger at prioritere.«

Tom Steffensen vurderer, at borgerbetjeningen ude lokalt i forvejen lider under, at der i dag i dansk politi er stort fokus på registreringer og opfyldelse af de mange måltal, som politiet løbende måler kvalitet på.

Lokalkendskab savnes

Den opfattelse flugter med en af konklusionerne i den omfattende evaluering af politireformen, som blev offentliggjort af Københavns Universitet i går. En række forskere har fra 2006 til i dag fulgt politiet og målt tilfredsheden ude i samfundet. Og selv om borgernes tilfredshed med politiet er oppe på samme høje niveau som før reformen på de fleste områder, er det gået den anden vej, netop når det kommer til politiets arbejde lokalt.

»Færre borgere synes, at politiet har kendskab til lokale forhold, og færre mener, at politiet patruljerer jævnligt lokalt. Også samarbejdspartnerne ude i kommunerne siger, at politiet har mistet den lokale forankring. Hvis det skal forbedres, må politiet prioritere den lokale indsats højere,« siger lektor Lars Holmberg, en af forskerne bag evalueringen.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg erkender, at det er en udfordring.

»På mange områder er det med reformen lykkedes at skabe noget, der er stærkere og mere solidt, især i forhold til store opgaver som bander og rockere, men udfordringen er det lokale og det nære. Det arbejder vi med bl.a. ved at opsætte lokale mål, der tager udgangspunkt i de lokale kriminalitetsudfordringer,« siger han.

I en skriftlig kommentar oplyser justitsminister Morten Bødskov (S), at regeringen står bag aftalen om effektiviseringerne i politiet, og at det ikke er et bestemt antal, men de rette kvalifikationer, der er afgørende for politistyrken.