Politiet sigter 46-årig for svigt af terminalpatient

En slukket respirator kostede nytårsaftensdag en 56-årig livet. Patientens respirator-vagt er nu sigtet.

ARKIVFOTO: Glostrup Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

På den sidste dag i 2016 døde en 56-årig mandlig patient fra Bornholm i sit hjem. Manden var terminal, men en obduktion viser, at patienten døde, fordi patientens respirator ikke blev aktiveret den dag.

Sagen betyder, at Bornholms Politi rejser sigtelse mod en 46-årig for overtrædelse af Autorisationsloven. Den sigtede var ansvarlig for respiratoren i det tidsrum, hvor manden døde.

- Vi bliver kaldt ud til et dødsfald i et privat hjem nytårsaftensdag. Der bor en terminalpatient, der har tilknyttet en respirator døgnet rundt. Han afgår ved døden om formiddagen, siger vicepolitiinspektør Peter Jørgensen ved Bornholms Politi.

- Han har en respirator-vagt, der er ansvarlig for, at respiratoren kører døgnet rundt. Det viser sig, at respiratoren tilsyneladende ikke har været tændt. Vi er nu i gang med at undersøge respiratoren.

- Det er unormalt, at den er slukket.

Obduktionen har ifølge TV2 Bornholm vist, at selv om patienten var alvorligt syg, var den manglende respirator den fatale årsag til dødsfaldet.

Den sigtede 46-årige var den pågældende respirator-vagt, da dødsfaldet indtræf. Politiet antager dog ikke, at den slukkede respirator og dødsfaldet er et resultat af en bevidst handling.

Ifølge Peter Jørgensen er den sigtede uddannet ved Glostrup Hospital. Han er dog ikke ansat ved hospitalet, oplyser Rigshospitalet, der står for driften af Glostrup Hospital.

Respirationscenter Øst, der står for tilsyn og uddannelse på området, ligger på Glostrup Hospital. De enkelte respirator-vagter er dog ifølge hospitalet ansat af private bureauer og ikke hospitalet.

/ritzau/