Politiet savner gennembrud fem måneder efter fundet af Emilie Meng: »Det er en meget atypisk sag«

I fem måneder har politiet haft et lig og et findested at undersøge i den meget omtalte sag om mordet på Emilie Meng. Men efterforskningen peger ikke i nogen bestemt retning, og gennembruddet er udeblevet, erkender efterforskningsleder.

Privatfoto af Emilie Meng. Fold sammen
Læs mere
Foto: privat

Det er mere end 10 måneder siden, at den dengang 17-årige Emilie Meng fra Korsør blev set i live for sidste gang. Og onsdag er det præcis fem måneder siden, at hendes lig blev fundet i en sø ved Borup på Midtsjælland.

Trods massiv efterforskning og en enorm opmærksomhed fra offentligheden er politiet dog ikke kommet tættere på en opklaring af en af de senere års mest omtalte kriminalsager herhjemme.

Sådan lyder status fra efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

»Overordnet kan man sige, at efterforskningen ikke peger i nogen bestemt retning, og der ikke er noget gennembrud endnu,« siger han.

En af politiets bedste muligheder for et gennembrud i sagen er de retskemiske og retsmedicinske undersøgelser fra Regnemarks Bakke i Borup, hvor Emilie Mengs lig om eftermiddagen Juleaftensdag blev fundet ved en sø af en hundelufter.

I midten af marts forklarede efterforskningslederen til Berlingske, at der »nemt kunne gå flere uger«, før man var færdig med disse undersøgelser. Men her over to måneder senere kan man fortsat ikke konkludere noget.

»Når man har ligget i vand så længe, som der er tale om her, så er de retsmedicinske og de retskemiske undersøgelser meget besværlige. Vi opgiver det ikke, men prøver alle de muligheder, der er,« siger Søren Ravn-Nielsen, der ikke vil uddybe, hvorfor det trækker ud.

Undersøgelserne af Emilie Mengs lig, der blev begravet den 19. januar, kan være afgørende i arbejdet med blandt andet at fastslå, hvordan, hvor og hvornår hun blev dræbt.

Forsvandt sporløst efter bytur

Den dengang 17-årige gymnasiepige forsvandt sporløst tidligt om morgenen søndag den 10. juli, efter hun havde taget afsked med tre veninder på Korsør Station.

Klokken 03.53 kom de med toget fra en bytur i Slagelse til Korsør Station, men i modsætning til veninderne, der tog en taxi, valgte Emilie Meng at gå de få kilometer hjem til familiens hus i det centrale Korsør.

Emilie Meng blev sidst set i området foran Korsør Station. Hun ville gå ad stien, sagde hun til vennerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Kort efter afskeden modtog Emilie Mengs bedste veninde en besked fra Emilie på Facebook Messenger, mens hun sad i taxien. Veninden svarede omkring kl. 04.03, men kunne se, at den aldrig blev leveret og læst.

Det er også heromkring, at politiet har opsnappet de sidste signaler fra Emilie Mengs telefon. Om den gik ud, eller om nogen slukkede den, er uvist.

Da Emilie Meng ikke lå i sin seng søndag morgen og ikke var mødt op på arbejde som korsanger i byens kirkekor kl. 9.30, blev hun meldt savnet.

Først fem måneder senere fik familien og vennerne vished om den unge piges skæbne. Det skete den 25. december, da retsmedicinske undersøgelser med 100 procent sikkerhed kunne fastslå, at det lig, der menes at have ligget i søen ved Regnemarks Bakke fra dagen eller dagene umiddelbart efter Emilie Mengs forsvinden, var identisk med pigen fra Korsør.

Undersøgelserne betød samtidig, at politiet kunne konkludere, at Emilie Meng havde været udsat for en forbrydelse.

Undersøgelser kan vare flere måneder endnu

Det er fortsat ukendt for offentligheden, hvordan Emilie Meng mistede livet.

»Sådan vil det jo være med mange elementer i sådan en type efterforskning. Det er ikke alt, man kan dele med nogen. Det er vigtigt, at der er nogle ting, som kun vi og gerningsmanden ved,« siger Søren Ravn-Nielsen i dag om, hvorfor man fortsat er sparsom med at dele centrale oplysninger i sagen.

»Det er en meget atypisk sag det her,« tilføjer han.

Fundet af Emilie Mengs lig var det første reelle gennembrud efter fem måneders intens efterforskning for politiet i jagten på en eller flere gerningsmænd. Her yderligere fem måneder senere er nye gennembrud dog udeblevet.

Artiklen fortsætter under billedet:

Emilie Meng havde disse ejendele med sig den aften, hvor hun forsvandt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Udover retsmedicinske og retskemiske undersøgelser er politiet fortsat i gang med at analysere og sammenholde teletrafikken fra Korsør og Borup i perioden omkring Emilie Mengs forsvinden. Håbet er, at man kan finde matchende teleoplysninger fra de to byer inden for det formodede gerningstidspunkt.

»Det er et temmelig stort kortlægningsarbejde, der stadig foregår,« siger Søren Ravn-Nielsen.

Kort før fundet af Emilie Meng havde politiet på baggrund af undersøgelser fra telemaster i Korsør-området indsnævret feltet af interessante personer fra 20.000 til 200, fortalte politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falster Politi til Ekstra Bladet.

I dag ønsker Søren Ravn-Nielsen endnu ikke at udtale sig om udviklingen på den front, og om man har kunnet indsnævre feltet af interessante personer yderligere. Han vil heller ikke kommentere, om det har ført til afhøringer af potentielle mistænkte.

»Der er en lang, lang række ting, der bliver arbejdet med, og det vil der være et godt stykke tid endnu,« siger han og uddyber, at det kan tage flere måneder endnu, før man kommer igennem de nuværende skridt i efterforskningen.

Søren Ravn-Nielsen siger samtidig, at »efterforskningen skrider planmæssigt frem«, og at han stadig er fortrøstningsfuld omkring en opklaring.

»Vi håber meget, at efterforskningen fører til, at den her sag bliver opklaret. Hvis der er noget, der fortjener at blive opklaret, så er det netop en sag af den her karakter.«

Hvid varebil ikke central for efterforskningen

Selv om det nu er mere end 10 måneder siden, at Emilie Meng forsvandt, modtager politiet stadig henvendelser fra borgere i sagen.

»Der bliver længere imellem, men der kommer stadig henvendelser, og vi er fortsat meget interesserede i henvendelser, som kan bringe efterforskningen videre,« siger Søren Ravn-Nielsen.

En af de personer, der gennem den månedlange efterforskning er blevet fremhævet som en interessant person, er føreren af en hvid Mercedes Sprinter-kassevogn, som ifølge et vidne blev set køre »sindssygt« gennem Korsør og ud på motorvejen på det tidspunkt, hvor Emilie Meng forsvandt.

Efter flere henvendelser om vognen efterlyste politiet dens fører, men i dag siger Søren Ravn-Nielsen, at den »ikke spiller den samme rolle for os, som den gør for pressen«.

»Den hvide varebil blev set i den sydlige del af Korsør, og det er langt fra sikkert, at den har noget med sagen at gøre. Det er ikke sådan, at den betyder meget i efterforskningen. Men vi vil alligevel gerne tale med føreren for at få den lukket ud,« siger efterforskningslederen.