Politiet renser abbedissen fra Sostrup Kloster

Østjyllands Politi har nu afhørt abbedissen ved Sostrup Kloster, Moder Theresa, og har ikke fundet grundlag for at sigte den udskældte abbedisse for medvirken til en ældre nonnes død.

Østjyllands Politi har ikke fundet grundlag for at sigte abbedissen fra Sostrup KLoster, Moder Theresa. Dermed går nonnen fri fra anklager om medvirken til en ældre dement nonnes død i 1993. Fold sammen
Læs mere
Foto: SOEREN BIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem de seneste to uger har Østjyllands Politi undersøgt anklager om mulige overgreb på Sostrup Kloster af klosterets abbedisse, Moder Theresa. Anklagerne omhandler to forhold, som politiet ikke har fundet belæg for. Dermed undgår abbedissen en sigtelse og politiet henlægger nu sagen, lyder det i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi. 
 
Det var i bogen "Nonne tur/retur" at Helene Hägglund, en tidligere nonne ved blandt andet Sostrup Kloster, gjorde opmærksom på forholdene i klostret. Hun kunne blandt andet berette, at en 75-årig dement nonne blev sendt ud i en klostergård i forbindelse med en morgenbøn 3. november 1993, fordi den gamle kvinde havde en forstyrrende adfærd.

Her blev hun efterladt i en halv time, hvorefter den demente nonne findes død. Helene Hägglund beretter også om mishandling af en anden ældre nonne, der havde et fysisk og mentalt handicap som følge af en tidligere hjerneblødning. Hun blev i følge Helene Hägglund bundet til sin stol og vasket i koldt vand.

Andre tidligere nonner i klostret, en tidligere overlæge i psykiatri og en tidligere organist deler opfattelsen af abbedissen på Sostrup Koster, der beskrives som magtfuld og manipulerende. Men politiet har efter afhøring af personer både indenfor og udenfor klostret ikke fundet grundlag for at sigte abbedissen for de to beskrevne forhold. 

- På baggrund af undersøgelsen kan det imidlertid konstateres, at den demente nonne døde som følge af en hjerneblødning og dermed af ”naturlige årsager”.  Som følge heraf har Østjyllands Politi ikke fundet grundlag for at rejse sigtelse mod abbedissen, Moder Theresa, ligesom der ikke rejses sigtelse mod øvrige personer, der forud for nonnens død var tilstede i kirken, lyder det i pressemeddelelsen.   
 
Vedrørende anklagen om vask i koldt vand, kan der heller ikke rejses sigtelse:

- Efter vurdering af sagens nærmere omstændigheder ikke lægges til grund, at der er sket en overtrædelse af straffeloven. Derfor er der heller ikke her fundet grundlag for at rejse sigtelse mod hverken Abbedisse Moder Theresa eller øvrige, der var tilstede ved episoden, skriver politiet videre.