Politiet presses af tvangsindlæggelser: »Det var et spørgsmål om at proppe indvoldene tilbage i manden«

Politiet bruger mere og mere tid på at tage hånd om psykisk syge ved tvangsindlæggelser og i hospitalspsykiatrien. Formand for Københavns Vestegns Politiforening mener, at samfundet har svigtet ved at lade syge mennesker komme så langt ud, at de bliver en opgave for politiet.

Nye tal afslører, at politiet bruger mere og mere tid på at tage hånd om psykisk syge. (Modelfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke længe siden, at to politifolk fra Københavns Vestegn kom ud til en mand, som havde skåret sin mave op.

»Det var et spørgsmål om at proppe indvoldene tilbage i manden, give førstehjælp, sikre ambulance, redde liv under stor dramatik. Det er barske sager, og vi kommer kun, fordi der bliver ringet fra bekymrede naboer. Der er så mange nødråb og svigt.«

Det fortæller Jørgen Jensen, formand for Vestegnens Politiforening og medlem af Politiforbundets ledelse, til politiforbundets fagblad Dansk Politi.

Politiet bruger generelt mere og mere tid på psykisk syge. Antallet af tvangsindlæggelser er med undtagelse af 2012 steget støt siden 2007 fra 2.569 til 4.271 sidste år, skriver fagbladet. Og hvis tendensen fra første kvartal i 2017 fortsætter, ender politiet med at skulle lave omkring 4.600 i år. I så fald er antallet af tvangsindlæggelser steget med godt 80 procent siden 2007.

Jørgen Jensen mener, at tallene afslører et svigt fra samfundet over for de hårdest ramte psykisk syge. Og det er både et stort problem for de syge, men også for resten af samfundet og for politiet. For tvangsindlæggelser, som er krævende og kan være meget farlige, er kun toppen af isbjerget, lyder det. Under toppen gemmer sig »de mange, mange mennesker«, der også er syge og behandlingskrævende, siger Jørgen Jensen til fagbladet.

Fagbladet FOA skriver, at hospitalspsykiatrien også i stigende grad ringer til politiet for at få hjælp til at finde bortløbne patienter, til at konfiskere stoffer og til at pacificere voldelige patienter.

Fra 2010 til 2016 er antallet af opkald fra otte psykiatriske afdelinger fordelt over hele landet steget med 19,7 procent, skriver fagbladet på baggrund af en aktindsigt. Rigspolitiet bekræfter, at der er en generel tendens.

»Kredsene giver udtryk for, at håndtering af personer med sindslidelser fylder stadig mere i politiets arbejde,« skriver Rigspolitiet i en mail til Fagbladet FOA.

Tendensen bekymrer Dennis Kristensen, formanden for FOA. Han mener, at tallene er udtryk for en nødlidende psykiatri, der må supplere mandskabet med betjente for at undgå, at nogen kommer til skade. Og det er ikke holdbart for hverken patienter eller ansatte, siger han til fagbladet.

Politiforeningsformand Jørgen Jensen er enig, men tilføjer at det også kan være farligt for politiet at skulle håndtere de patienter, der er blevet alvorligt psykisk syge. Han fortæller, at en tvangsindlæggelse eller en udrykning til en patient, der ikke har taget sin medicin, er blandt »de skarpeste opgaver overhovedet i politiet«, da de er helt uforudsigelige.

Han mener, politiet i dag står med en Sisyfos-opgave, hvor de ofte møder samme ustabile person på gaden dagen efter, at de har haft fikseret og transporteret vedkommende til en psykiatrisk skadestue.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) siger til Fagbladet FOA, at det er regionernes opgave at sikre, at der er ordentlige procedurer og nok kvalificeret personale til at minimere antallet af situationer med psykisk syge, der kræver politiets assistance.