Politiet på Bornholm har nu en »klar formodning« om motivet for drab på 28-årig mand

Politiet melder nu mere klart ud: Drab tyder på personlig relation, der gik helt, helt galt.

Politi ved shelterplads i Nordskoven ved Haslevej i Rønne på Bornholm, tirsdag 23. juni 2020. En forbipasserende fandt tirsdag morgen en død, 28-årig mand på en shelterplads i Nordskoven. Fold sammen
Læs mere
Foto: presse-fotos.dk

Chefpolitiinspektøren ved Bornholms Politi, Jacob Kofod Ipsen, ville i går ikke over for Berlingske udtale sig om, om der ligger et racistisk motiv bag drabet på en 28-årige dansk-tanzanianske mand på Bornholm tirsdag.

Men nu er politiet på Bornholm kommet tættere på et muligt motiv. Det er vores opfattelse, at drabet »ikke er racistisk betonet«, siger chefanklageren fra Bornholms Politi, Bente Pedersen Lund, således til DR fredag eftermiddag.

Siden i går har sociale medier ellers flydt over med spekulationer om, at mordet kunne have racistiske undertoner.

Dels var offeret sort, og ifølge politiet havde gerningsmændene placeret et knæ på mandens hals. En handling, der vækker minder om drabet på den sorte amerikaner George Floyd i Minneapolis.

Ifølge det venstreorienterede research-kollektiv Redox skulle en af gerningsmændene have udtrykt støtte til Rasmus Paludan. Og Ekstra Bladet kunne berette, at en af de to sigtede har en tydelig nazistisk tatovering.

»Hjerteskærende og helt forfærdeligt! Alle mine tanker går til mandens pårørende. Tyder på det var racistisk motiveret. Vi har brug for en massiv indsats mod racisme,« skrev Enhedslistens retsordfører Rosa Lund på Twitter.

Og fra den danske del af organisationen Black Lives Matter lød det:

»Tanzania-Dansk 28 årig brutalt myrdet med knæ på halsen på Bornholm. Han blev færdig som ingeniør. For sorte mennesker eller personer af afrikansk afstamning, så kan det være psykisk og fysisk voldsfremkaldende at lykkes ekseptionelt med noget som helst. Han var FOR professionel. Det må man heller ikke være. GET YOUR KNEES OF OUR KNECKS.«

Anklager og venner tvivler på racisme som motiv

Men nu fortæller chefanklageren på bornholm, at det ikke er deres opfattelse, at drabet skulle være racistisk motiveret. Motivforskning snævrer sig derimod ind om en personlig relation mellem de to sigtede og den dræbte.

Bente Pedersen Lund fortæller DR, at hun faktisk er helt klar over, at man på sociale medier kan se, at en af de sigtede kunne have højreekstremistisk orientering. Men hun understreger ikke desto mindre:

»Vi har en klar formodning om motivet. Det er vores opfattelse, at det ikke er racistisk betonet. Det er en personlig relation mellem de to sigtede og den dræbte, der er gået galt, og som er begrundelsen for selve drabet,« siger Bente Pedersen Lund.

Samme melding kom i går fra to af den dræbtes venner, der også kender de to sigtede i drabssagen. Til spørgsmålet om, hvorvidt knæet på den afdødes hals indikerer en hadforbrydelse, lød det fra vennen over for Berlingske.

»Jeg tror bare, det er tilfældigt. Jeg tror ikke, det har noget med USA at gøre. Det skulle i hvert fald undre mig rigtig meget, for jeg har aldrig hørt dem tale om racisme eller noget som helst.«

De sigtede har begge erkendt at have udøvet vold, men nægter sig skyldige i sigtelsen om drab.