Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Fredag morgen klokken 6.30 blev en gul kran kørt ind på Christiania, og politiet gik i gang med at sætte to overvågningskameraer op på den store gule bygning med Operaen på Pusher Street.
Men da betjentene var væk, gik der ikke mange timer, før kameraerne var revet ned igen.
Nu er kameraerne til en stykpris på mellem 10.000 og 15.000 kroner væk.
»Vi ved ikke, hvad der er sket med dem, men vi lader os ikke tryne af det her. Vi havde forventet en eller anden form for reaktion,« fortæller Dannie Rise, leder af Task Force Pusherstreet.
Berlingske har været på Staden for at høre, hvad christianitterne siger til opsætningen – og nedrivningen af overvågningskameraerne. Men de menige christianitter, avisen møder, lader forstå, at de er trætte af medierne og trætte af negativ omtale.
Kirsten Larsen, der er med i Christianias pressegruppe, forklarede fredag morgen:
»Vi håber på lidt fred i forhold til politiet og hele situationen.«
Øvrige medier, der har valgt at møde op nær Pusher Street med store kameraer for at filme, arbejder heller ikke helt ubesværet.
Christianitterne har ellers fjernet kamera-forbudt-skiltet ved indgangen til Pusher Street, ligesom de fjernede alle hashboderne efter skudepisoden onsdag 31. august, hvor to politifolk og en civil person blev ramt af skud under en politiaktion.
Men de vil gerne bare være i fred. Også i fred fra politiet og politiets overvågningsudstyr, lader de forstå. Men politiet er klar med nye kameraer, fortæller Dannie Rise.
»Vores næste træk er, at vi sætter nogle nye kameraer op. Vi prøver en anden dag, måske på en anden måde, måske med nogle kameraer, man ikke lige kan komme til,« siger han uden at ville afsløre, hvornår det kommer til at ske.
»Vi har masser af kameraer på lager, og vi giver ikke op,« tilføjer han.
Ud over at sætte kameraer op er der blevet hængt store lamper op i Pusher Street. Politiets tredje ønske om også at få fjernet de store kampesten, der ligger ved indgangen til fristaden, er dog ikke blevet opfyldt.
De to nedrevne kameraer, der først blev blændet med sorte poser og efterfølgende hevet ned med reb ifølge Berlingskes oplysninger, har politiet ikke kunnet finde fredag. Skulle nogen andre lykkes med det, er de meget velkomne til at aflevere dem hos politiet på Hovedbanegården, lyder det fra Dannie Rise.
Politiet har ikke været i officiel kontakt med hverken kontaktgruppen på Christiania eller Fonden Fristaden Christiania, efter kameraerne er blevet sat op og revet ned. Men på et tidspunkt er det naturligvis nødvendigt med en drøftelse af situationen, lyder det fra Dannie Rise.