Politiet: Mistænkt øksemand havde stiftet bekendtskab med militant islamisme

Politiets Efterretningstjeneste havde kendskab til den 29-årige mand, der er sigtet for et overfald med en økse og et bankrøveri.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 29-årige mand, der mistænkes for et økseangreb på en tankstation i Birkerød lørdag, var inden angrebet kendt af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det oplyser Nordsjællands Politi og PET tirsdag i en fælles pressemeddelelse.

Efterretningstjenesten havde oplysninger om, at manden havde stiftet bekendtskab med militant islamisme, og at han kunne være psykisk ustabil.

Oplysningerne kommer fra »andre danske myndigheder«, oplyser politikredsen og PET uden at præcisere, hvilke myndigheder der er tale om.

Manden er tirsdag af Retten i Lyngby blevet varetægtsfængslet i fire uger for økseoverfaldet og for et bankrøveri mandag i Ringsted.

Nordsjællands Politi arbejder tæt sammen med PET og Rigspolitiet om at opklare sagen.

Blandt andet handler efterforskningen om motivet til overfaldet, hvor et 19-årigt kærestepar tilsyneladende uden grund blev angrebet af den formodede gerningsmand med en økse.

Den unge kvinde fik kraniebrud og sår på hals, ryg og den ene hånd, mens kæresten fik sår i hovedet, på skulderen, ryggen og en hånd. De er begge meldt uden for livsfare.

Overfaldet vurderes af anklagemyndigheden som drabsforsøg.

Den 29-årige flygtede fra stedet og blev efterlyst af politiet, der har betegnet ham som farlig.

Han var væk næsten to døgn, inden han mandag aften blev anholdt i sexklubben Club 34 på Istedgade i København efter en intensiv menneskejagt.

Forinden menes han at have nået at begå et bankrøveri i Danske Bank i Ringsted mandag, hvor han angiveligt truede med kniv og fik udleveret 28.399 kroner.

Politiet har fundet en sølvgrå Hyundai Getz, som manden muligvis har kørt rundt i, mens politiet ledte efter ham. Denne bil undersøges nu for spor.

Den 29-årige, der tidligere har afsonet en dom for blandt andet røveri, skal mentalundersøges, har retten bestemt.

/ritzau/