Politiet med nye oplysninger om fundet af Kim Wall: En »særlig behandling af liget« har fundet sted

Liget af den svenske journalist Kim Wall, der er fundet ved Amager uden hoved, arme og ben, er angiveligt forsøgt tynget ned mod havbunden med metal og en særlig behandling af liget, fortæller Københavns Politi på et pressemøde.

Peter Madsen står sigtet for uagtsomt manddrab på den svenske journalist Kim Wall. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er liget af den svenske journalist Kim Wall, der mandag blev fundet i vandkanten på Amager, og ud over at have fået skåret hoved, arme og ben af er torsoen tilsyneladende blevet behandlet på en særlig måde for at få den til at synke mod bunden.

Det oplyser Københavns Politi onsdag morgen på et pressemøde med massivt opbud af både danske og udenlandske journalister i den såkaldte ubådssag, hvor den drabssigtede ubådsbygger, Peter Madsen, har siddet varetægtsfængslet, siden Kim Wall forsvandt på en tur i ubåden »UC3 Nautilus« 10. august.

»Det er nogle skader på torsoen, som ser ud til at være bevidst tilført som et forsøg på at sikre, at luft og gasser skulle slippe ud, så kroppen ikke drev op til overfladen,« siger vicepolitiinspektør og efterforskningsleder Jens Møller.

Politiet fandt desuden et stykke metal på torsoen.

»I samme boldgade er der på kroppen fastspændt metal ligeledes angiveligt for at sikre, at den landede på havets bund,« siger Jens Møller, der ikke vil komme ind på de nærmere omstændigheder omkring metallet.

Obduktionen af torsoen var ifølge efterforskningslederen »meget, meget lang og kompliceret« og varede fra kl. 10 til kl. 22 tirsdag.

Blod i ubåden

Foruden oplysninger om liget, fortæller Jens Møller, at der er fundet blodspor i ubåden, selv om den sank og har været fyldt med saltvand. Der var 38.000 liter vand i ubåden, da politiet gik i gang med arbejdet for at sikre sig spor.

Blodet matcher ligesom DNA fra torsoen DNAet fra en hårbørste og tandbørste fra Kim Wall, som politiet allerede sikrede sig lørdag 12. august.

»Der er et sammenfald, der siger, at det er én og samme person,« siger Jens Møller, der indledte pressemødet med at udtrykke sin store medfølelse med Kim Walls' pårørende, som han underrettede i nat.

 

Vicepolitiinspektøren afviste på pressemødet at komme ind på nærmere detaljer om dødsårsagen, ligesom han afviste at svare på, om der er fundet remedier i ubåden, som kan være brugt til at partere liget. Adspurgt om han vidste, at politiet ledte efter et parteret lig, svarede han:

»Vi har formodet, at vi ledte efter en død person. Det er, hvad jeg kan sige.«

»Jeg vil på intet tidspunkt spekuleret i et motiv. Vi efterforsker selvfølgelig bredt, og selvfølgelig er motivet også rigtigt interessant for os,« siger Jens Møller og opfordrer i samme forbindelse fortsat til, at personer, der måtte vide noget om, hvad der lå forud for ubådsturen, henvender sig til politiet.

Sammen med Beredskabsstyrelsen leder politiet stadig efter de resterende dele af kroppen både ved kysten og i havet.

Jens Møller fortæller også, at politiet er opmærksom på andre lignende drabssager af ældre dato efter fundet af Kim Wall. Han nævner som eksempel en sag fra 1987 med en japansk turist, hvis torso også blev fundet i Københavns Havn.

»Det er standard i drabssager, at der bliver sammenlignet med tidligere lignende sager,« siger han.

Forskellige forklaringer

Journalisten Kim Wall blev sidste gang set i live, da hun stævnede ud fra Københavns Havn med den nu drabssigtede ubådsbygger, Peter Madsen, torsdag 10. august. Politiet oplyser på pressemødet onsdag, at man er sikker på, at der ikke har været flere personer end Kim Wall og Peter Madsen om bord på ubåden, da den stævnede ud.

Peter Madsen var selv forsvundet med ubåden, indtil han dukkede op i Køge Bugt fredag 11. august om formiddagen, hvor ubåden sank, og han blev reddet i land. Politiet har tidligere oplyst, at ubådsforliset formentlig skyldtes en bevidst handling.

Peter Madsen er kommet med forskellige forklaringer om Kim Walls forsvinden. Først hævdede han at have sat hende af ved Refshaleøen torsdag aften, men mandag kom det frem, at han siden gav politiet og dommeren i retten en anden forklaring.

Ifølge politiet har han sagt, at der skete en ulykke om bord på ubåden, som medførte den svenske journalists død, hvorefter han har »begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt«, som der stod i en pressemeddelelse fra politiet.

Danske og svenske myndigheder har ledt intensivt efter Kim Wall med både dykkere, sonarudstyr (udstyr der kan bruges til at spore ubåde), helikopter og skibe.

»Kim er stærkt fokuseret, ambitiøs og hengiven«

Den 30-årige svenske journalist var angiveligt med Peter Madsen for at skrive en artikel om den hjemmebyggede ubåd. Kim Wall er en prisvindende journalist, der blandt andet har arbejdet for amerikanske The New York Times og britiske The Guardian.

Hun har blandt andet beskæftiget sig med Sri Lanka, hvor hun har dokumenteret feminisme i guerillakrigsførsel, og Haiti, efter at østaten blev ramt af et kraftigt jordskælv.

»Kim er stærkt fokuseret, ambitiøs og hengiven i sit arbejde. Hun skriver ofte om sociale spørgsmål, udenrigspolitik, popkultur og ligestillingsspørgsmål«, skriver familien ifølge Expressen.

Peter Madsen er kendt i offentligheden for sine bemærkelsesværdige projekter med at bygge både ubåde og rumraketter.

Thomas Djursing, der er chefredaktør på Ingeniøren, har skrevet bogen om Peter »Raket« Madsen. Han har tidligere fortalt til BT, at Peter Madsen har en ekstrem passion for sine projekter. Så overvældende, at han bevidst har fravalgt at stifte familie, og han ikke har nogle nære venner.

Peter Madsen har siden lørdag 12. august siddet varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Han nægter sig fortsat skyldig.