Politiet mangler beviser i sag om politisk attentatplan

To personer er løsladt, men stadig mistænkt i sagen om mulige attentatplaner mod forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Politiet har frafaldet sigtelsen mod en tredje person.

Københavns Politi anholdt onsdag to mænd, som torsdag angiveligt blev sigtet for at planlægge et attentat mod forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Fredag måtte politiet dog trods sagens alvorlige karakter løslade dem på baggrund af manglende beviser. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle tre mistænkte er løsladt på trods af sagens alvorlige karakter: Politiet sætter ifølge flere medier de sigtede i forbindelse med planer om et attentat mod forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Københavns Politi har efter eget udsagn ikke fundet beviser nok til at begære de sigtede varetægtsfængslet hos en dommer, og ifølge professor emeritus Eva Smith er der derfor ikke noget underligt i løsladelserne.

»Herfra må vi jo se, om politiet finder flere ting, eller om sagen løber ud i sandet. Sådan er det nogle gange,« siger Eva Smith.

»Hvis politiet mener, de har den rette mand, så er det korrekt af politiet at sigte dem, så de ved hvad sagen drejer sig om. Men det er klart, at hvis man ikke kan skaffe beviser, må man lade dem gå og håbe, man kan skaffe beviserne hen ad vejen. Hvis de da er skyldige,« siger hun.

De tre personer blev pågrebet sent onsdag i forbindelse med en række ransagninger på blandt andet adresser i København, Ishøj og Taastrup.

De anholdte blev herefter sigtet efter straffelovens ellers sjældent anvendte paragraf 113, som gælder personer, der »antaster Folketingets sikkerhed eller frihed«.

Paragraffen har i yderste konsekvens en strafferamme på op til livstid og blev senest brugt i 2007 i en sag om en skriftlig opfordring på nettet om at angribe en ministers bolig.

Men de er altså alle blevet løsladt efter en nat i politiets varetægt.

»Vi har ved de gennemførte ransagninger og afhøringerne af de anholdte ikke fundet grundlag for at fremstillle nogen i grundlovsforhør, og vi kan på nuværende tidspunkt ikke udtale os nærmere om de oplysninger, der førte til, at vi aktionerede,« siger ledende politiinspektør Jørgen Skov i en pressemeddelelse fra Københavns Politi.

»Tre langskæggede i Sydhavnen«

Den tredje person er ifølge sin forsvarsadvokat ude af politiets søgelys.

»Det viser sig, at min klient alligevel ikke bliver sigtet. Intet tyder på, at der bliver en straffesag mod ham, og der stopper sagen formentlig for hans vedkommende. Jeg beder selvfølgelig om, at der bliver udbetalt erstatning for de skader, politiet under ransagningen har forårsaget i hans hjem,« siger advokat Andro Vrlic.

 

Københavns Politi afviser på nuværende tidspunkt at kommentere sagens detaljer nærmere, men en af de sigtede har over for flere danske medier forklaret, at politiet har dem mistænkt for at skulle have planlagt, eller være i færd med at planlægge, et attentat mod Nicolai Wammen.

Og ifølge den pågældende sigtedes forsvarsadvokat spiller datoen og klokkeslættet 17. marts 2015 klokken 15.48 en vigtig rolle i sagen.

»Der skulle på det tidspunkt være observeret en bil med tre langskæggede i Sydhavnen i nærheden af det sted, hvor der bor en minister privat. Der har mistanken så været, at min klient skulle være en af dem i bilen, og så bliver han så anholdt otte dage efter,« siger Bjørn Elmquist. Han bekræfter, at den pågældende minister er Nicolai Wammen, hvis CPR-nummer og adresse sidste år ulovligt blev offentliggjort på nettet.

Hverken Forsvarsministeriet eller Politiets Efterretningstjeneste (PET) ønsker at kommentere sagen.