Politiet målretter indsatsen mod bandekriminalitet

Organiseret kriminalitet som narkohandel, våbenhandel og afpresning skal nu bekæmpes med støtte fra to efterforskningsenheder i henholdsvis Aarhus og København.

Billedet er fra en ransagning af rockerborgen på Svanevej i Københavns nordvest kvarter. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Bande- og rockermiljøet er blevet mere kompleks og mere hårdtslående. Den virkelighed tager politiet nu bestik af og søsætter to efterforskningsenheder - Særlig Efterforskning Vest ved Østjyllands Politi og Særlig Efterforskning Øst ved Københavns Politi, der med »et større antal efterforskere, analytikere, specialister og anklagere« dedikteret skal efterforske og retsforfølge tung organiseret kriminalitet.

De kriminelle netværk breder sig i dag ud over mange forskellige typer af forbrydelser: Spektret går fra indbrud over handel med narkotika til handel med våben eller mennesker.

»Enhederne kommer til at efterforske det svære – nemlig den kriminalitet, som organiserede kriminelle styrer, men hvor almindelige borgerne er ofre. Der skal en særlig slagkraft og ekspertise til at sætte hårdt ind, stoppe og retsforfølge kriminelle grupper og deres bagmænd, og det får vi med de særlige efterforskningsenheder,« siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

I 2016 satte skudepisoden på Christiania, der sårede en betjent alvorligt, for alvor damp under et i forvejent ophedet og hårdtslående bande- og rockermiljø herhjemme. For da christianitterne som reaktion på skyderiet rev hashboder ned, stod flere bandegrupperinger klar til at kæmpe om hash- og narkotikasalget.

I Rigspolitiets rapport »Rockere og bander 2015« fremgår, at flere af de i alt 96 grupperinger i politiets søgelys har skruet op for »deres ekspansion- og rekrutteringsaktiviteter landet over« og at politiet holder øje med 1376 personer.

Derudover fremgår det, at situationen i første halvår af 2016 »generelt har været præget af et øget spændingsniveau bl.a. på grund af tilgangen af flere nye internationale grupper og deres involvering i territoriale magtkampe og ændringer i personers tilhørsforhold«.

Ifølge Rigspolitiet skyldes grupperingernes aktive ekspansions- og rekrutteringsstrategier i 2015 især en stigende tendens til, at eksisterende bander søger om optagelse i internationale grupperinger, som Mjølnerparken-banden Brothas Souljaz gjorde sidste år, da den blev del af den tyske gruppering Black Jackets.

Når en bande bliver en del af en international organisationen, vil den få en strammere struktur og en mere hierarkisk opbygning.

Det vil ifølge Rigspolitiet typisk give banderne en mere systematisk tilgang til rekruttering af nye medlemmer med en fastsat aldersgrænse og specifikke rammer for status og plads i bandens hierarki.

LÆS MERE