Politiet: LTF forsøger at lokke kriminelle svenskere med i deres bande

Den danske gruppering Loyal to Familia (LTF) har netop etableret to afdelinger i Sverige - ifølge svensk politi i et forsøg på at komme ind i det »magtvakuum«, der i øjeblikket eksisterer i Malmøs underverden. Politiet på begge sider af Øresund holder nøje øje med udviklingen.

Hos politiet i Malmø har man foreløbigt kun kendskab til LTFs indtog i byen fra kollegerne hos dansk politi. Man har ikke set LTF-logoer i bybilledet eller forsøg på hvervekampagner i området. Men man ved, at svenske og danske kriminelle er mødtes på begge sider af Sundet flere gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den berygtede danske gruppering Loyal to Familia (LTF), der udspringer fra Blågårds Plads i København, tog i weekenden endnu et skridt i gruppens aggressive fremfærd ved at etablere sig udenfor landets grænser med afdelinger i Malmø og Helsingborg i Sverige.

Gennem de seneste måneder har grupperingen åbnet flere afdelinger rundt omkring i Danmark og er vokset markant i størrelse. Og det er politiets formodning, at LTF med de svenske søsterafdelinger vil lade ekspansionen fortsætte.

»Vi har indikationer på, at det er folk, som bor og opholder sig i Malmø, som skal integreres i LTF,« siger politiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter Michael Kjeldgaard.

I en mail til Ekstra Bladet har LTFs leder Shuaib Khan bekræftet den fornemmelse ved at forklare, at udvidelsen sker, fordi »vi længe har haft en stærk relation til personer derovre (i Sverige, red.)«.

Hos politiet i Malmø har man foreløbigt kun kendskab til LTFs indtog i byen fra kollegerne hos dansk politi. Man har ikke set LTF-logoer i bybilledet eller forsøg på hvervekampagner i området. Men man ved, at svenske og danske kriminelle er mødtes på begge sider af Sundet flere gange.

»Vi ser hele tiden, at danske kriminelle personer tager herover til Malmø og opholder sig, og at svenske tilsvarende tager til København. Det er ret almindeligt, at kriminelle omgås hinanden på begge sider,« siger politimester Stefan Sinteus.

Hvad der konkret foregår, når kriminelle danskere og svenskere mødes, ved politiet ikke med sikkerhed, men man kan ikke afvise, at der foregår overlevering af ulovlige varer. Fx har svensk politi en række eksempler på, hvordan narko og våben kommer til Sverige via Danmark og Tyskland – formentlig med hjælp fra mellemmænd.

I Malmø har politiet dog allerede forberedt sig på LTFs mulige indtog ved at tilføje de personer, som politiet vurderer, er i risikozonen for at lade sig optage i LTF, til den såkaldte »fokusliste«.

Det er en liste som tæller omkring 200 personer, der sættes i forbindelse med bander i Malmøs kriminelle underverden. Til sammen har de 200 personer mere end 1.800 domme bag sig, selvom gennemsnitsalderen kun ligger på 22 år.

Banderne i Malmø er generelt langt mindre fast forankrede end danske bander. Det er ikke ualmindeligt, at en kriminel person tilhører en bande, når det drejer sig om narkohandel og en anden, når det er våben, der skal sælges. Og i det sammensurium er LTF en »lidt usædvanlig« størrelse, siger Stefan Sinteus, der dog ikke er overrasket over, at LTF forsøger at etablere sig i den sydsvenske by netop nu.

For i Malmø er der i øjeblikket et »magtvakuum«, fordi mange af de dominerende personer i den kriminelle underverden enten er fængslet eller »af andre årsager ikke er så aktive længere.«

»Det har gjort, at yngre personer opsøger magten og begiver sig ud på markederne for salg af narkotika og våben. Derfor er det heller ikke helt uventet, at kriminelle organisationer også forsøger at etablere sig,« siger politimesteren.

LTFs indtog i Sverige går ellers stik mod en af de tendenser, som har været gennemgående blandt danske rocker- og bandegrupperinger.

I en rapport om udviklingen i miljøerne i 2016 forfattet af Rigspolitiet fremgår det, at der sidste år var en stigende tendens til, at eksisterende danske bander søgte optagelse i internationale bander. Det har fx været tilfældet for Værebros Hårde Kerne (VHK), der i 2013 blev en del af den hollandske rockergruppe Satudarah.

Gennemgående er det dog, at der i alle tilfældene er tale om omstruktureringer blandt personer, der i forvejen er i kriminelle miljøer, siger Michael Kjeldgaard.

»Det er også det, der er vores klare indtryk her: At det er eksisterende kriminelle grupperinger i Sverige, der skifter identitet. Så det er lidt det samme som i 2016, bare med omvendt fortegn,« siger han.

Konkret betyder LTFs udvidelse i Sverige, at dansk og svensk politi formentlig får lidt flere koordineringsopgaver på tværs af landegrænser.

»Det er klart, når man får det her internationale snit og etablerer sig på den her måde på tværs af landegrænser, så øger det kompleksiteten en grad eller to i forhold til bekæmpelsen af den kriminalitet, de udøver. Men det er ikke noget, vi ikke mener, vi kan håndtere,« siger Michael Kjeldgaard, der understreger, at det »ikke er en ny opgave for politiet«, der også har haft et tæt samarbejde med svensk politi omkring rockergrupperinger, der eksisterer på begge sider af Øresund.

I både Malmø og København har det seneste år dannet ramme om en række skyderier i det offentlige rum.

I København har politiet hen over få uger af juli registreret 17 episoder med skyderier og knivstikkerier. Senest blev en person skudt i ballen på Nørrebrogade i København tirsdag aften.

I Malmø har politiet registreret over 30 skyderier i år og flere drab.