Politiet løslader dømte: Falske »kinamønter« var måske ægte

Fem mennesker har siddet fængslet, mens de var sigtet eller dømt for falskmøntneri. Men nu viser det sig, at der formentlig har været tale om ægte mønter.

De falske 20'ere (th.) sammenlignes med ægte 20'ere (tv.). Det kan imidlertid ikke udelukkes, at der er tale om såkaldte skrotmønter og ikke falske mønter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ud til, at fem personer har siddet fængslet på forkert grundlag i sagerne om falske »kinamønter«. Politiet har nemlig fået ny viden, som gør, at mønterne ikke længere kan betragtes som falske.

Derfor har Københavns Politi løsladt to dømte og tre varetægtsfængslede, som alle var mistænkt for falskmøntneri.

»Vi kan ikke afvise, at de mønter fra Asien, som de sigtede og dømte personer har haft med, er skrotmønter,« siger Henrik Helmer Steen, der er advokaturchef for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi.

»På det grundlag har vi besluttet at løslade de mennesker, som vi har haft varetægtsfængslet, og så har vi drøftet med statsadvokaten, hvad vi skal gøre med de øvrige to sager,« lyder det fra advokaturchefen.

De to dømte er sat på fri fod, mens sagerne behandles.

De løsladte er alle udlændinge, som forsøgte at veksle ujævne mønter med flere fejl og spor af forbrænding. De har alle hævdet, at mønterne er såkaldte skrotmønter - mønter, som ved en fejl bliver smidt ud med almindeligt affald, forbrændt og derefter ender blandt resterne af forbrændingen kaldet slagger. Disse mønter skulle være havnet i Kina, hvor de pågældende har samlet dem i massevis.

Politiets teknikere mente dog ikke, at danske mønter ville ligne »kinamønterne« efter en tur i forbrændingen, og de to asiater, som er blevet dømt for falskmøntneri, fik begge halvandet års fængsel ved Københavns Byret.

Nu har et besøg hos en dansk virksomhed, der sorterer slagge-affald, dog gjort politiet klogere. Her har man kunnet konstatere, at der er mønter i affaldet, som godt kan være blevet solgt videre til asiatiske lande. Politiet har analyseret nogle af mønterne fra affaldet, og der er visse ligheder.

»De mønter, vi tog på slagge-fabrikken, må vi alt andet end lige tro er ægte,« konstaterer Henrik Helmer Steen.

Statsadvokaten nu skal vurdere, om der er grund til at anke de to byretsdomme til landsretten for at få de dømte frifundet.