Samfund

Politiet konfiskerer årligt flere hundrede kilo hash i Pusher Street – eller det, der svarer til »en halv vogn«

Ifølge en ny opgørelse fra Københavns Politi bliver flere hundrede personer hvert år anholdt i Pusher Street, og millioner af kroner samt hash i kilovis beslaglægges.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem tiden er Københavns Politis opgave med hashhandlen i Pusher Street på Christiania blevet sammenlignet med Sisyfos’ arbejde i Homers litteratur fra antikken.

Sisyfos var dømt til at rulle en stor sten op ad et bjerg. Når han havde gjort det, rullede stenen ned, og han kunne starte forfra.

Københavns Politi fjerner ugentligt interimistisk byggede hashboder af træbrædder med graffitiudsmykning fra hashgaden på Christiania og har i de seneste år brugt en del energi på at bekæmpe den organiserede kriminalitet i bydelen.

Men nye boder står som regel klar i gaden igen, kort efter at politiet har forladt området.

På den anden side gør politiets indsats et indhug hos de kriminelle organisationer bag hashhandlen.

Den forbudte bande LTF er blevet en magtfaktor i Pusher Street på Christiania, hvor hashhandel foregår åbenlyst. Fold sammen
Læs mere

Det fremgår af en ny opgørelse fra Københavns Politi (i afrundede tal) over antallet af anholdte de seneste tre år, mængder hash beslaglagt og kontantbeløb konfiskeret på Christiania, navnlig Pusher Street og det tilstødende torv med hashboder.

Især antallet af anholdelser er opsigtsvækkende.

I 2019 anholdt Københavns Politi i forbindelse med kredsens såkaldte Christiania-indsats 850 personer, hvoraf 320 efterfølgende blev varetægtsfængslet. Langt størstedelen af dem bor ikke i bydelen.

I 2020 blev 865 anholdt, heraf 280 varetægtsfængslet.

Og frem til 20. august 2021 er 655 blevet anholdt, og 140 varetægtsfængslet.

Men opgørelsen viser på samme tid en markant nedgang i antallet af sager om trusler og vold mod betjentene.

I 2019 var der 215 såkaldte §119-sager. I 2020 var det faldet til 60, og frem til 20. august 2021 har der været 30 sådanne sager.

Ifølge Københavns Politi er det udtryk for, at betjentenes arbejde på Christiania er blevet mindre voldsomt, og i dag vurderes det – modsat tidligere – forsvarligt for politifolkene at patruljere i området to og to.

Opgørelsen over Christiania-indsatsen viser også, hvor meget cannabis og hvor store kontantbeløb, politiet har konfiskeret og beslaglagt i området omkring Pusher Street.

2019: 480 kg cannabis, 3,3 millioner kroner og 16.000 euro.

2020: 470 kg cannabis, 5,9 millioner kroner og 13.000 euro.

2021 (frem til 20. august): 560 kg cannabis, 2,5 millioner kroner og 7.500 euro.

Cannabissen sælges som enten skunk, hash, pot eller færdigrullede joints og indbringer angiveligt et sted mellem 50-100 kroner pr. gram. Ikke desto mindre er omkring 500 kg i det store billede ikke meget, siger en tidligere dømt hashhandler, som udtaler sig til Berlingske på betingelse af anonymitet.

500 kg svarer til »en halv vogn«, bemærker han, med henvisning til at indsmugling af hash ofte sker gemt i containere eller lastbiler og gerne i mængder af ét ton og opefter.

Den åbenlyse hashhandel i Pusher Street har da også vist sig svær at komme til livs, siden rockergruppen Bullshit først satte cannabishandlen i system i 80erne og siden måtte overgive forretningen til Hells Angels (HA).

Som Berlingske har beskrevet, er hashgaden tilsyneladende i gang med endnu en transformation, og i dag er HAs monopol i Pusher Street brudt, siger flere kilder med indsigt i situationen.