Politiet kommer med skarp advarsel: Unge inhalerer lattergas, mens de kører bil

Unge mennesker inhalerer balloner tilsyneladende fyldt med lattergas, mens de kører bil. Det viser billeder, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

Regeringen foreslår, at man skal være 18 år for at købe lattergas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vender man blikket mod byens rendestene efter en strabadserende weekend, vil man ofte se små sølvfarvede cylindere ligge og flyde. Lattergas er blevet et populært rusmiddel i nattelivet, som i den seneste tid har vakt politisk opmærksomhed.

Nu viser billeder, at rusmidlet også bliver indtaget af bilister. Det skriver TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry er i besiddelse af adskillige privatfotos af personer i deres biler, der bag rattet sidder med balloner i munden.

Lattergas bliver ofte indtaget ved enten at lade en chiffonflaske med de små sølvpatroner eller ved at puste en ballon op med gassen og derefter inhalere den, som det tegner sig til at være tilfældet på billederne, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

Politiet fortæller, at de ikke tidligere har haft kendskab til episoder, hvor personer har suget lattergas, mens de kører bil, men de er meget bekymrede over billederne.

»Det er jo hamrende farligt det her. Det er et stof, som påvirker mennesker på samme måde som andre stoffer og alkohol. Rusen er meget kortvarig, men det kan skade hjernen, og det kan altså også betyde, at man et kort øjeblik er uopmærksom,« siger politiassistent hos Rigspolitiet Christian Berthelsen til TV 2 Lorry.

Lattergas giver i modsætning til mange andre rusmidler en meget kortvarig rus. 10-30 sekunder varer påvirkningen.

I december 2019 kom regeringen med et udspil, der skal gøre det forbudt for unge under 18 år at købe lattergaspatroner.

Det er et af elementerne i et forslag fra regeringen for at slå ned på misbrug af lattergas som rusmiddel blandt unge.

»Regeringen ser det som et stort problem og vil derfor indkalde til politiske drøftelser,« sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde.

Samtidig vil regeringen også sætte en grænse for, hvor mange patroner man må sælge ad gangen. Fremad skal det kun være tilladt at sælge pakker af to patroner med lattergas.

På trods af sin flygtige rus, er lattergas langt fra ufarligt. I starten af februar fortalte Berlingske om Winnie Lyster Denhardt, der mistede sin 17-årige søn, Mads, som begik selvmord ved at inhalere lattergas.

Den gribende historie kan læses her.