Politiet kobler eksplosioner sammen med bandekonflikt

Politiinspektør håber ikke, at den nuværende bandekonflikt nærmer sig krigene fra 2017 og 2018 i København.

Politiinspektør Torben Svarrer holder pressemøde om morgenes ransagninger i det københavnske bandemiljø. - Vi har fundet lidt knive, vi har fundet lidt slagvåben, og vi har fundet lidt penge, siger han. Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Siden februar har der været 13 eksplosioner i og omkring København, og flere af dem har en relation til bandemiljøet.

Det fortæller politiinspektør Torben Svarrer fra Særlig Efterforskning Øst.

»Vi begynder at se, at der er en kobling mellem nogle af de her sprængninger i bandemiljøet. Det viser vores efterretninger,« siger han.

Ud af de 13 er det »langtfra alle«, der kan kobles til bandemiljøet, understreger Torben Svarrer. Han ønsker ikke at gå i detaljer med, hvilke sprængninger der er tale om.

Aktuelt udspiller der sig en konflikt mellem banderne NNV og Brothas.

Torsdag har politiet ransaget 31 adresser i og omkring København. Modsat i sidste uge på Fyn, hvor man fandt 57 skydevåben, er resultatet torsdag mindre omgangsrigt.

Torben Svarrer vil dog ikke kalde aktionen for en fiasko.

»Det synes jeg, at man skal passe på med. Det er jo godt, at der ikke er skydevåben og eksplosiver i private bopæle, som vi har undersøgt i dag.«

»Men jeg er ikke naiv. Det er ikke, fordi jeg tror, at der ikke er flere våben og sprængstoffer i bandemiljøet,« siger han.

»Vi har fundet lidt knive, vi har fundet lidt slagvåben, og vi har fundet lidt penge,« lyder det fra Torben Svarrer.

Ved aktionen på Fyn er otte personer blevet varetægtsfængslet. Torsdag er én person blevet anholdt, og det er uvist, om han skal fremstilles i et grundlovsforhør.

Det er politiets teori, at våbnene, der blev fundet på Fyn, skulle leveres til det storkøbenhavnske bandemiljø.

Men hvad bandekonflikten går ud på, tør Torben Svarrer ikke sige noget om.

»Det er altid det store spørgsmål i bandemiljøet. Det er så svært at vide. Mange af de her mennesker er vokset op sammen, og så kan de pludselig være uvenner. Det kan være alt muligt,« siger han.

Spørgsmål: Skal københavnerne til at vænne sig til at bo midt i en bandekrig igen?

»Jeg håber det ikke. Vi har set voldelige ting ske, og derfor har vi etableret visitationszoner. Men jeg håber bestemt ikke, at vi skal have en konflikt, som vi så i 2017 og 2018. Jeg håber bestemt ikke, at vi er der,« siger Torben Svarrer.

Her henviser han til 2017's store bandekrig mellem Loyal To Familia og Brothas, hvor flere blev dræbt og sårede af skud.

Året efter havde politiet travlt med en lidt kortere konflikt internt i Brothas.

/ritzau/