Politiet kan intet gøre i Tahira-sag

Opdateret 11:37 Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager har ikke modtaget en udleveringsbegæring på enkemanden til danske Tahira Tabassum, der for et år siden blev dræbt i Pakistan.

Klassebillede 1987/1988 på Frederiksborg Byskole i Hillerød: Tahira Tabassum, der sidste år blev æresdræbt af sin mands bror, står ved siden af sin lærer gennem alle årene, Jørgen Kruse yderst til venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk politi har ikke anholdt manden til den dræbte dansk-pakistanske kvinde, Tahira Tabassum, efter kvindens svoger i går blevdømt til døden ved retten i Pakistan.

Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager afventer således stadig en udleveringsbegæring fra pakistansk politi på Tahira Tabassums ægtemand.

- Vi har vidst, at nogle i det pakistanske politi mente, at en udleveringsbegæring ville komme. Den skal behandles af Justitsministeriet, siger advokat Birgitte Vestberg fra Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager til Ritzau.

For godt et år siden blev den 31-årige Tahira Tabassum skudt i Pakistan. Kvindens svoger modtog i går en dødsdom for drabet ved retten i Pakistan.

Tahiras enkemand, der bor på Københavns vestegn, har imidlertid også været mistænkt for delagtighed i drabet. Tahiras kusine kaldte over for Berlingske Tidende i går manden for ”den egentlige drabsmand”.

Tilbageholdt i tre dage
Tahiras enkemand blev få dage efter drabet anholdt af dansk politi. Efter tre dage blev han dog sluppet fri igen, da politiet ikke havde oplysninger, der kunne begrunde en varetægtsfængsling.

Dansk politi har siden da forgæves forsøgt at hente oplysninger i sagen. Men det er ikke lykkedes, ligesom pakistansk politi heller ikke har udsendt en international arrestordre på Tahiras ægtemand.

Birgitte Vestberg fortæller til berlingske.dk, at Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager flere gange ugentligt er i kontakt med de pakistanske myndigheder. Men at systemet fungerer meget tungt, og at det ikke har været muligt at indhente oplysninger.

Før dansk politi vil kunne gå videre med sagen, er det altafgørende at få informationer fra de pakistanske kolleger.

- Hvis han ikke bliver udleveret, skal vi behandle sagen i Danmark. Så må vi vurdere, om der er tilstrækkeligt med beviser til at retsforfølge ham. En sag vil under ingen omstændigheder kunne gennemføres uden et meget tæt samarbejde med de pakistanske myndigheder, siger Birgitte Vestberg