Politiet holder skarpt øje med bløde trafikanter

Fra 21.-27. september gennemfører politiet en målrettet kontrol med cyklister og knallertførere over hele landet.

Politiet indleder den kommende uge med fokus på færdselsovertrædelser på cykel og knallert. Foto: Torkil Adsersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

I den kommende uge igangsætter politiet en større, national kontrol med de bløde trafikanter. Baggrunden for den øgede kontrolindsats er, at cyklister og knallertførere udgør en væsentlig del af dræbte og tilskadekomne i trafikken.

Den seneste opgørelse viste, at 33 cyklister og 11 knallertførere blev dræbt i trafikken i 2013. I nogle af disse tilfælde kunne ulykkerne have været hindret, hvis trafikanterne ikke havde kørt for stærkt og risikofyldt.

Politiet vil både kigge på forseelser, hvor knallertførere kører hurtigere end det tilladte, men også situationer hvor cyklister og knallertførere kører overfor rødt, kører på fortove og i fodgængerfelter uden hensyntagen til andre trafikanter.  De hensynsløse trafikanter udgør både en fare for sig selv og andre.

Med såkaldte rullefelter kan politiet afgøre, om en knallertfører kører hurtigere end de tilladte 40 kilometer i timen. På den måde kan det hurtigt konstateres, om knallerten er ulovlig.

I en pressemeddelelse oplyser Rigspolitiet, hvorfor man laver den store kontrol-aktion rettet mod cyklister og knallertkørere:

  • Bløde trafikanter er mere udsat for alvorlige skader eller død i ulykker.
  • Nogle cyklister og knallertkørere kører over for rødt lys, kører på fortove og i fodgængerfelter og tager ikke hensyn til andre trafikanter.
  • Ulovlige knallerter udgør en væsentlig risiko for føreren selv og andre .
  • Ulovlige knallerter skaber utryghed på fællesstier i boligområder.