Politiet havde lavet »konkret vurdering« af tre demonstrationer – men det blev til fodboldfest: Nu stiger antallet af smittede time for time

Der er nu 37 smittede med forbindelse til fodboldfansene ved kampen på Brøndby Stadion i mandags. De store folkemængder var anmeldt som demonstrationer, og det er svært at gøre noget ved, oplyser politiet.

 
Brøndby IF kunne holde guldfest, efter de i mandags besejrede FC Nordsjælland 2-0. Video: Philip Davali/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store festoptog bestående af råbende og hujende fodboldfans ved Brøndby Stadion mandag var anmeldt til politiet som tre forskellige demonstrationer.

Store forsamlinger må kun finde sted under coronakrisen, hvis de er anmeldt som demonstrationer.

Nu pibler det frem med nye coronasmittede fra personer, der deltog i festlighederne på om omkring Brøndby Stadion i mandag.

Først var der meldinger om i hvert fald en enkelt smittet, så 10, så 17 nye smittede og fredag eftermiddag meldte Styrelsen for Patientsikkerhed så ud, at der indtil nu er opdaget 37 smittede.

En del af festlighederne var tre demonstrationer, der var anmeldt umed nder formålene: Afskaf uafgjort i fodbold, imod de restriktioner, der pålægges fodboldklubber med covid-19 som formål, og demonstration til fordel for de karantæneramte brøndbyfans.

Godt 10.000 mennesker var blevet indmeldt til demonstration om de restriktioner, der er pålagt fodboldklubberne på grund af corona. Den første af de tre demonstrationer havde meldt til Vestegnens Politi, at blot én person ville deltage. Op mod 20.000 personer deltog, har vurderingen lydt.

Berlingske har spurgt Vestegnens Politi, hvorfor man tillod tre demonstrationer cirka samme sted for dagen for guldkampen i Superligaen, hvor der forventeligt ville være mange tilskuere omkring Brøndby Stadion.

Til Berlingske oplyser Københavns Vestegns Politi, at de »altid foretager en konkret vurdering«, når der bliver anmeldt demonstrationer.

Imidlertid er der meget vide rammer for, hvordan man vil bruge sin grundlovssikrede ret til at udtrykke sine holdninger ved demonstrationer, skriver Politiet.

Demonstrationerne følger Grundlovens paragraf 79, der siger, at »borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede«, og bliver demonstrationerne indberettet til politiet senest 24 timer før afholdelsen, er der i udgangspunktet intet problem.

»Politiindsatsens fokus var primært, at det skulle være sikkert for borgerne at færdes på de offentlige områder uden for stadion før, under og efter kampen – og i øvrigt håndhæve gældende lovgivning en vanlig løbende politifaglig vurdering,« oplyser Københavns Vestegns Politi.

En af kulturlivets særdeles kritiske ryster over manøvren er Frederik Cilius Jørgensen, der er kendt som den fiktive journalist, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, fra satireprogrammet Den Korte Radioavis, på Radio24syv.

Selv har han måtte aflyse sin teaterturné, der er en afstikker af det populære radioprogram.

»Man kan simpelthen ikke andet end at føle sig som en komplet idiot, når man som producent af et teatershow som Sommeren på Birgitø ser billeder fra Brøndby i går,« skrev han 25. maj på Facebook.