Politiet har modtaget tusindvis af tip om Emilie: Derfor har vi set spøgelser overalt

18-årige Emilie Meng forsvandt d. 10. juli, hvor hun tog afsked med nogle veninder efter en bytur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

Sagen om den 18-årige Emilie Meng, der var væk i mere end fem måneder, før hendes lig blev fundet i en sø ved Borup, har fyldt meget både i medierne og hos danskerne. Rigtig mange mener, de har set eller endda talt med Emilie, men sandsynligheden for, at det rent faktisk er tilfældet, er meget lille.

Hun har nemlig ifølge politiet ligget længe i den sø, hvor hun blev fundet - sandsynligvis i månedsvis.

Det er dog meget typisk og naturligt i den slags sager, at folk nærmest har set Emilie alle vegne, fortæller den garvede efterforsker og tidligere drabschef Kurt Kragh. Det er nærmest en psykologisk mekanisme.

»Det hænger helt klart sammen med, at hun var en ung, smuk pige. Når det er børn og unge mennesker, så kan folk identificere sig med offeret og kan sætte sig ind i, hvordan det er at miste en ung datter. Det sætter gang i følelserne. Hvis en ældre mand som mig forsvinder, så bliver der skrevet to linjer i lokalavisen, og sådan er det,« siger han til BT.

Flere gange har BT været i kontakt med borgere, der mener, de har set eller talt med Emilie. I langt de fleste tilfælde er disse ikke blevet beskrevet, da det er væltet ind med tip. Men i ét tilfælde skrev avisen om et ægtepar, der mente, de havde talt med Emilie Meng i den nordjyske by Skelund.

Her fortalte Kirsten Hvarregaard til BT, hvad hendes mands reaktion havde været, da han efterfølgende havde set et billede af den forsvundne Emilie Meng.

»Det ER hende. Det var hende, der var der i går, og hvis det ikke er, må hun ligne hende enormt meget,« sagde hun i juli.

Men det er meget lidt sandsynligt, at Emilie har været i Nordjylland, da hun sidst blev set 10. juli ved Korsør Station klokken 04:00 om morgenen, og 24. december blev fundet i en sø ved Borup tæt på Roskilde - begge steder på Sjælland.

Men politiet modtager altid mange tip fra folk, der mener, de har set den forsvundne person i lignende sager, selvom de slet ikke har set vedkommende, fortæller Kurt Kragh.

»Man skal huske på, at dem, der henvender sig, tager udgangspunkt i et billede, de har set i avisen eller på en plakat. Hvis man kender et menneske personligt, så er det noget helt andet. Dem, der har henvendt sig fra Jylland, de har kun set hendes ansigt, og selvom hun var en meget smuk pige, så ligner hun jo en standardteenager.«

Han mener, at strømmen af henvendelser skyldes et stort ønske hos mange om, at hun bliver fundet, netop fordi de kan identificere sig med hendes families følelser.

»Det er ud fra et oprigtigt ønske om at hjælpe politiet og få sagen opklaret, og det er ikke min oplevelse, at nogen bevidst giver urigtige informationer, og hvis man er det mindste i tvivl, så er det eneste rigtige da også at kontakte politiet,« siger Kurt Kragh.