Politiet har ikke overblik over omfang af sexafpresning

I 2014 var der tyve sager herhjemme om sexafpresning ved det fænomen, der kaldes sextortion, men tallet kan være større, vurderer politiet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af 2014 blev 20 danskere ofre for det ubehagelige afpresningsfænomen, der bliver kaldt for sextortion.

Det skriver dr.dk.

Sextortion er en afpresning, hvor kriminelle på den ene eller anden måde tildrager sig intime billeder fra ofre på nettet, som de senere bruger til at afpresse dem.

Det kan eksempelvis foregå ved, at man indleder sexchats med ofrene eller i andre tilfælde hacker deres webcams og venter på, at ofrene bruger kameraet på intim vis. Så snart den kriminelle har billederne i sin varetægt, tager vedkommende herefter kontakt til offeret og truer med at offentliggøre billederne, medmindre offeret betaler en sum penge.

Ifølge vicepolitiinspektør Johnny Lundberg fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3. kan langt flere danskere dog være blevet ramt af afpresningsformen, end statistikkerne viser.

»Vi ved jo, at der i Asien og andre steder i Europa faktisk har været rigtig, rigtig mange sager. Så mon ikke der også er en del sager herhjemme, som vi blot ikke hører noget om,« siger han til dr.dk.

I udlandet har den ubehagelige afpresning allerede ført til flere selvmord blandt de mennesker, hvis intime billeder er faldet i de kriminelles varetægt. Så brutale har konsekvenserne endnu ikke været i sagerne herhjemme, men Johnny Lundberg påpeger alligevel, at konsekvenserne kan være store.

»Det er jo frygtelig skamfuldt for den pågældende at se, at det man troede, man havde sammen med en anden, det er nu pludselig lagt på nettet til, at mange andre kan se på det,« siger vicepolitiinspektøren til dr.dk.

På verdensplan anslås det, at der flere hundredtusinde, der er blevet ramt af afpresningsformen.