Politiet har identificeret gerningsmand

Politiet kender identiteten på den mand, som man tidligt søndag morgen skød og dræbte på Nørrebro. Han formodes at stå bag begge skudepisoder i København.

Politiets efterretningstjeneste, PET, har haft forudgående kendskab til den mand, som politiet tidligt søndag morgen skød og dræbte på Nørrebro, og som fortsat formodes at stå bag lørdagens terrorangreb i København.

Det oplyser efterretningstjenestens chef, Jens Madsen, søndag på et pressemøde i Politigården i København. Manden har tidligere været i PETs søgelys, men PET vil dog ikke oplyse, hvorfor manden er blevet overvåget.

Myndighederne har ikke kendskab til, at han skal have været i Syrien, Irak eller andre konfliktområder for at kæmpe, understreger Jens Madsen.

»Vi arbejder med en tese om, at vedkommende kan være inspireret af hændelser for nogle uger siden i Paris,« siger Jens Madsen og henviser til, at den formodede gerningsmand synes at være »generelt inspireret af militant islamistisk propaganda«.

Desuden har politiet og PET fundet et våben, som menes at være det gerningsvåben, der blev anvendt under den første skudepisode ved kulturcentret Krudttønden på Østerbro. Politiet vil dog ikke komme ind på, hvor våbnet er fundet. Også noget beklædning fra den første skudepisode er blevet fundet.

Ifølge Jens Madsen er terrorangrebene udtryk for, at terrortruslen mod Danmark er »alvorlig«, og han understreger, at niveauet for terrortruslen vurderes og fastlægges af PET - og ikke fra politisk hold.

PET arbejder tæt sammen med Københavns Politi, og her fortæller politiinspektør Jørgen Skov, at der formentlig er tale om en mand, der har handlet på egen hånd. En tese, som politiet i længere tid har opereret med.

Søndag eftermiddag er politiet fortsat ved at klarlægge gerningsmandens færden, og politiet er i færd med at indhente videooptagelser og foretage ransagninger.

»Vi har efterhånden et godt billede af, hvordan han har færdedes,« siger politiinspektøren.

Senere søndag vil politiet udsende flere oplysninger.