Politiet har fået flere timer til rådighed – sådan bruges tiden

Politiets ressourceforbrug har været diskuteret ivrigt. Men hvad bruger politiet rent faktisk tiden på? Få overblikket over timeforbruget her.

Politiet har fået flere timer til rådighed i 2019. Det gælder også ressourcer til behandling af straffesager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dansk politi har flere timer til rådighed end tidligere.

De ansatte i landets politikredse brugte i 2019 cirka 19,8 millioner timer på opgaver. Det er næsten 800.000 timer flere end året før.

På baggrund af en aktindsigt i politiets tidsregistreringsdatabase, der dækker årene 2014 til 2019, kan det ses, hvad de mange timer går til.

Debatten om brugen af politiets ressourcer – ikke mindst grænsekontrollen, der koster samfundet over en milliard kroner – har kørt i årevis. Det samme gælder kritikken af, om politiet i tilstrækkeligt omfang kommer, når borgerne ringer.

Men hvad bruger politiet rent faktisk tiden på?

Tallene viser ikke kun, at der samlet set er flere timer til rådighed. Også den borgervendte kriminalitet har politiet det seneste år haft flere ressourcer til.

Artiklen fortsætter under grafen.

HER BRUGER POLITIET MERE TID

625.000 timer: Narkotika og smugling

Det største tidsforbrug af alle kriminalitetsområder går til at behandle sager om narkotika og smugling. Tidsforbruget er vokset seks procent fra 2018 til 2019.

470.000 timer: Økonomisk kriminalitet

Økonomisk kriminalitet er det område, hvor politiets tidsforbrug er vokset mest. Alene det seneste år er antallet af timer brugt på sager om økonomiske forbrydelser vokset med 22 procent. Udviklingen har stået på i årevis og skyldes, at flere begår økonomisk kriminalitet. Det er samtidig et udtryk for, at politiet har oprustet på området.

448.000 timer: Vold

Volden stiger i Danmark. Det sidste års tid har politikredsene brugt blot tre procent mere tid på at behandle voldssager end året før. Men går vi længere tilbage, er udviklingen voldsom. Politiet bruger i dag 30 procent mere tid på at behandle voldssager end for seks år siden.

352.000 timer: Drab og brand

Nogle af de mere alvorlige sager som kategorien »drab, brand mv.« bruges der mere tid på. Tidsforbruget er det seneste år steget med ti procent. Det skyldes i høj grad, at antallet af anmeldelser også er vokset.

202.000 timer: Seksualforbrydelser

Politiet brugte syv procent mere tid på at behandle seksualforbrydelser i 2019 end året før. Men antallet af sager er til gengæld også vokset. Udviklingen kan skyldes, at der i debatten har været stort fokus på voldtægt, så ofrenes tilbøjelighed til at anmelde forbrydelsen er vokset, uden der nødvendigvis er blevet flere forbrydelser. Det har både politiet og eksperter tidligere vurderet.

190.000 timer: Tyveri

Tidsforbruget i tyverisager voksede med fire procent. Til gengæld er antallet af anmeldelser faldet. Der bruges dermed mere tid pr. tyverisag.

HER BRUGER POLITIET MINDRE TID

524.000 timer: Færdselsloven

Tidsforbruget til sager om trafiksyndere faldt med blot én procent i 2019. Tilbage i 2014 var billedet et helt andet. Her blev brugt hele 746.000 timer på færdselssager.

262.000 timer: Indbrud

Antallet af anmeldte indbrud falder i Danmark. Det samme gælder politiets tidsforbrug på området, som faldt fire procent i 2019 i forhold til året før.

82.000 timer: Røveri

Det har i flere år været sådan, at antallet af røverianmeldelser falder i Danmark. Det afspejler sig i tidsforbruget. Sidste år brugte politiet fire procent mindre tid på at behandle røverisager. Det lyder måske ikke af meget, men siden 2014 er tidsforbruget på området faldet med 40 procent.