Politiet gav ulovlige ordrer ved Kina-besøg

PET og Udenrigsministeriet var ikke præcise nok over for politiet forud for besøg af Kinas præsident i 2012.

Politiet gav klart ulovlige ordrer ved to kinesiske besøg, konkluderer Tibetkommissionen i sin beretning mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet gav klart ulovlige ordrer ved to kinesiske besøg. Det konkluderer Tibetkommissionen i sin beretning mandag.

Borgernes ret til at ytre sig blev knægtet ved besøgene i 2012 og 2013. Her gæstede henholdsvis præsident Hu Jintao og formanden for det kinesiske parlaments overhus Danmark.

Desuden fik Folketinget fejlagtige informationer om, hvordan politiet havde forholdt sig, fastslår kommissionen.

Over 70 personer er blevet afhørt. Kommissionen har også studeret et stort efterforskningsmateriale fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

»Det er meget alvorlige forhold,« udtaler justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en skriftlig kommentar efter at have modtaget beretningen.

Demonstranter blev aktivt af politiet hindret i at komme med tilkendegivelser, der var kritiske i forhold til Kina. De blev også forhindret i at være synlige for den kinesiske præsident, noterer kommissionen om besøget i 2012.

Både Grundloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og politiloven er blevet tilsidesat af politiet i den generelle ordre.

Men ingen ministre eller ansatte i Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet eller Hofmarskallatet vidste besked. Heller ikke den øverste ledelse i Københavns Politi, PET og Rigspolitiet kendte til ordren, hedder det.

I stedet er der grundlag for disciplinærsager mod vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé. Førstnævnte ledede operationen, mens den anden ledede tre centrale politiaktioner.

Begge har desuden afgivet erklæringer med "urigtige, vildledende og ufyldestgørende oplysninger", sådan at Folketinget blev ført bag lyset. Politikommissæren har ikke nøjedes med selv at lyve. Han bad også en underordnet om at afgive urigtig erklæring, mener kommissionen.

De to mænds chef, politiinspektør Mogens Lauridsen, forholdt sig passiv, da der kom klager og omtale af politifolks jagt på tibetanske flag og andre indgreb.

Han tjekkede ikke den operationsbefaling, som Claus Hjelm Olsen havde skrevet. Dette er kritisabelt, lyder bedømmelsen.

Desuden får Udenrigsministeriet og PET mildt kritiske bemærkninger i kommissionens beretning.

Ministeriet videregav informationer til politiet om kinesernes syn på demonstranter. Men »ingen tog skridt til til at præcisere hensigten med videregivelsen«.

Også PET fodrede politiet med oplysninger om kinesiske bekymringer for demonstrationer. Men efterretningstjenesten undlod at præcisere, at dette ikke betød, at demonstranter ikke måtte være synlige, fremhæves det.

Kommissionen bemærker desuden, at tre PET-ansatte »i vidt omfang handlede på egen hånd og uden overordnet ledelse i PET«.

Opdateres...

/ritzau/