Politiet frygter, at serieforbrydere står bag stenkast på motorvej

Politiet kæder nu gerningsmændene bag det fatale stenkast, der sidste år kostede en 33-årig tysk kvinde livet, sammen med en række uopklarede sager om hærværk i Odense-forstaden Tarup.

Blomster lagt på en motorvejsbro efter et stenkast på motorvejen over Fyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen

Ved hjælp af DNA-spor er det lykkedes politiet at kæde flere sager om stenkast fra motorvejsbroer på Fyn sammen med en række hærværkssager i området omkring Tarup ved Odense. Det oplyser Fyns Politi.

»Vi har en del hærværkssager, hvor der fuldstændigt umotiveret er blevet kastet sten gennem ruder. Det minder jo om det, der sker på motorvejen. Heldigvis er der fundet DNA-materiale i forbindelse med nogle af disse hærværkssager, og da vi sammenligner DNA, har vi et match,« siger Per Lydiksen Laursen, der er efterforskningsleder ved Fyns Politi, til Berlingske.

Konkret drejer det sig om tre hærværkssager, der alle har fundet sted omkring Tarup: En sag fra juleaften 2015, en fra marts 2016 og en fra september 2016.

Derudover er der seks lignende sager, hvor der ikke er sikret DNA-spor, som kan kæde gerningsmændene til sagerne om stenkast på motorveje.

Efterforskningslederen oplyser, at politiet arbejder ud fra en teori om to gerningsmænd. Dette skyldes, at vidner har set to personer i forbindelse med stenkast fra en motorvejsbro, men også at der er fundet en snustobakdåse ved gerningsstedet på motorvejsbroen, hvis DNA-spor ikke matcher de øvrige.

»For os minder det om en serieforbryder - en forbryder, der bliver ved og ved, til vedkommende bliver fanget,« forklarer Per Lydiksen Laursen.

Den seneste hændelse, som politiet kæder sammen med gerningsmændene, fandt sted for to dage siden. Her blev i alt tre sten kastet ned på en motorvej, hvilket førte til skader på to biler

Uhyggelig udvikling

Motivet er endnu ukendt, men politiet har alligevel en klar profil af hændelserne.

»Vi mener, at gerningsmændene vil skabe en chokeffekt. Sidder man ved fjernsynet, og der kommer en knytnævetung sten ind gennem ruden, så skaber det jo en del frygt og utryghed. Det er tilsyneladende det, som gerningsmændene går efter,« siger efterforskningslederen.

Politiet ser det som en alvorlig udvikling, at gerningsmændene har skiftet mål fra vinduer til køretøjer på motorvejen.

»Det er uhyggeligt, at man skifter modus til at kaste sten ned på en motorvej,« siger Per Lydiken Laursen og tilføjer:

»Man kan jo frygte, at de går skridtet videre. Hvad er det næste, de finder på? Derfor er det vigtigt, at borgere henvender sig med alle de oplysninger, de overhovedet kan komme med.«

»Vi har endnu ikke fået det afgørende gennembrud,« spørger Per Lydiken Laursen. Han oplyser, at man ikke behøver stå frem med navns nævnelse, såfremt man vælger at kontakte politiet.

Politiet er især interesseret i at komme i kontakt med personer fra Tarup og omegn, der er brugere af snusmærket »INK - Strong Original«.