Politiet forsøger at opløse Ungdomshus-demonstration efter uroligheder

Politiet har meddelt, at demonstrationen på Nørrebro skal opløses. Politiet mødes af fyrværkeri og stenkast. Onsdag var det ti år siden, at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet og nedrevet et par dage efter. I jubilæets anledning var der demonstration i København onsdag aften.

10-årsdagen for nedrivningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69, blev onsdag d. 1. marts 2017 markeret med en stor demonstration igennem Københavns gader. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Med massiv tilstedeværelse og adskillige »hollænder-vogne« sætter politiet nu ind på at få opløst demontrationen i anledning af 10 året for rydning af Ungdomshuset på Jagtvej.

Politiet har meddelt, at demonstrationen skal opløses og har opfordret folk til at holde sig væk fra området. Samtdig er de såkaldte »hollændervogne« tilstede i massivt omfang.

En del demonstranter er ifølge Berlingskes folk på stedet så småt begyndt at forsvinde fra området, men der er også en gruppe tilbage, som reagerer med stenkast, fyrværkeri og kanonslag. Der bliver også trukket skraldevogne ud på gaden.

»I lovens navn erklærer vi forsamling for opløst, vi opfordrer alle til at skilles, ellers vil I blive ryddet med magt.« Så klar er beskeden fra den politivogn, der fører an foran demonstrationen på 10-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset, da vi når til Nørrebros Runddel.

Den store politibil har fået malet et stort, hvidt anarkist »A« bagpå i dagens anledning. Demonstrationen fortsætter.

Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet den 1. marts 2007, Ungdomshuset på Dortheavej 61 blev indviet den 18. oktober 2008. Det er dér, vi er på vej hen.

Demonstrationen startede stille og fredeligt men er efterhånden, som vi nærmer os grunden, hvor Ungdomshuset på Jagtvej engang stod, begyndt at spidse til. Der bliver skudt med romerlys, kanonslag, kastet med sten og maling. Den gule mur ved Assistentens Kirkegård har fået en ordentlig omgang graffiti.

»Jeg får en speciel følelse i maven hvert år den første marts,« siger en mand med elefanthue og tape over North Face-logoet på jakken. Det er vemod i hans øjne. Der er store følelser foran Vor Frue i dag.

Ved Nørreport får et overvågningskamera ved Dansk Bank tæsk og bliver vendt ind mod husmuren. Det skal ikke dokumentere dagens demonstration.

Politiet står klar i sidegaderne til Nørrebrogade, kampklædte.

»Kampen fortsætter, systemet skal knuses,« råber forsamlingen, der bliver tændt romerlys af blandt de forreste i demonstrationen. Det ligner et rødt menneskehav, der nu krydser Dronning Louises Bro. Midt på broen sætter en udbrydergruppe blandt de forreste i sprint mod det politi-salatfad, der fører an. Politivognen sætter farten op for at undgå de romerlys, der bliver skudt mod den.

Og der kommer hele tiden flere til. De har heller »intet glemt, intet tilgivet,« som Ungdomshusets mantra lyder.