Politiet fandt flere mistænkelige sedler hos Kundby-pige: »Bombeangreb mod de vantro 8. januar«

Flere fund på den 17-årige piges bopæl i Kundby peger ifølge anklagemyndigheden på, at pigen havde til hensigt at sprænge to skoler i luften.

Reportage fra Kundby. (Arkiv) Huset hvor pigen boede og var i gang med at lave bomber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet gjorde flere interessante fund, da man ransagede en nu 17-årig piges adresse i Kundby i januar sidste år. Pigen er siden blevet tiltalt for at forberede to bomber til brug til terrorangreb mod to danske skoler, Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland og den jødiske Carolineskole i København.

Politiet blev af pigens mor og bror kaldt til adressen 12. januar 2016, fordi moren og broren havde gjort mistænkelige fund i forbindelse med noget malerarbejde i husets kælder. De mente ifølge anklager på sagen, Kristian Kirk, at tingene tilhørte den siden tiltalte pige.

Der blev blandt andet fundet et målebæger og citronsyre, acetone og brintoverilte, som er ingredienser, man kan bruge til at fremstille bomber.

Politiet fandt desuden en bøtte, hvorpå der stod »tatp« der er et sprængstof, og en seddel i en skotøjsæske, som anklager Kristian Kirk fremviser ved dagens retsmøde. På sedlen er skrevet med kuglepen:

”Jihad
Bomhusvej 18, 2100 København
Carolineskolen, jødisk
8. februar- tidspunkt endnu ukendt 9-13
(tatp)
Allahu akbar”

Politiet valgte derfor at beslaglægge materialet og forlod adressen.

Dagen efter, 13. januar kl. 12.22, vendte Midt- og Vestsjællands Politi – efter at have konfereret med anklagemyndigheden - massivt tilbage med bomberyddere og anholdt pigen.

Her fandt man ifølge anklager Kristian Kirk endnu en seddel, hvorpå der stod: »Bombeangreb mod de vantro 8. januar 2016«, Fårevejle Skole galla 18.30-21, fredag.

På sedlen stod der desuden noget, som efter anklagemyndighedens overbevisning er en tjekliste over ingredienser, der skal bruges til en bombe, og midt på siden står der det, der ifølge anklagerens opfattelse er en manual til, hvordan tiltalte skulle gebærde sig ved en bombesprængning. Nederst på siden var skrevet »Brødrene fra Raqqa kan evt komme og hjælpe«.

Og på en tredje seddel stod »bombe angreb« sammen med stikordene »9. klasses afslutning«, »date? (dato på engelsk, red.)« og »kill in the name of Allah« (på dansk: dræb i Allahs navn).

Der var desuden noteret »halvmørkt«, »ansigtet tildækket«, og at tiltalte bagefter skulle tage toget til Holbæk og være ”cool”, refererede anklager Kristian Kirk under sin forelæggelse.

Sagen mod Kundby-pigen begyndte onsdag formiddag, hvor repræsentant for anklagemyndigheden, senioranklager Kristian Kirk, netop er i gang med sin forelæggelse.

Pigen er foruden terroranklagen, som hun nægter sig skyldig i, tiltalt for at have overfaldet en ansat på den institution i Jylland, hvor hun har siddet varetægtsfængslet, siden hun blev anholdt 13. januar sidste år.

Pigen har under retsmødet onsdag via sin forsvarer erkendt overfaldet.

Sagen har fået stor mediebevågenhed og er ikke kun bemærkelsesværdig på grund af terroranklagen, men også fordi pigens mål ifølge anklageskriftet var de to skoler, altså steder, hvor der er børn. Desuden er pigens unge alder, hun var 15 år på tidspunktet, hvor hun blev anholdt – usædvanligt. Det er første gang i danmarkshistorien, at en pige er tiltalt for forsøg på terror i Danmark.

Der har været nedlagt navneforbud i sagen. Det blev ophævet i forbindelse med dagens retssag. Berlingske bringer ikke navnet, da den tiltalte ikke er dømt for noget endnu.